04 Καθαρός αέρας και λιγότερος θόρυβος

ΚΑΛΥΤΕΡΕΥΟΥΜΕ την ποιότητα ζωής

Ο αέρας στην Αθήνα δεν είναι όσο καθαρός θέλουμε. Μόνο 5 από τις 27 πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε χειρότερη θέση από την Αθήνα. Ο πρώτος στόχος μας είναι να μειώσουμε τα μικροσωματίδια κατά 25% και να φθάσουμε το όριο των 10 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Σχεδιάζουμε:
  • Σε συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση αναπτύσσουμε συμπληρωματικά συστήματα κινήτρων για ηλεκτρικά και υβριδικά δημοτικά οχήματα κάθε είδους, καθώς και για εξηλεκτρισμό θέρμανσης σε κτίρια κάθε είδους, ώστε να αντικατασταθεί η καύση ορυκτών καυσίμων και να περιοριστεί η χρήση τζακιών.
  • Εγκατάσταση και λειτουργία εκτεταμένου δικτύου Καταμετρητών Ρύπανσης Αέρα σε κάθε μία από τις επτά Δημοτικές Κοινότητες, ώστε να αποτυπώνεται με μεγάλη γεωγραφική ανάλυση η κατάσταση στην Αθήνα όσον αφορά τους αέριους ρύπους. Χρειαζόμαστε αναλυτικά δεδομένα για να αναπτύξουμε στοχευμένες δράσεις.
  • Πάνω από το 60% των Αθηναίων ζουν σε γειτονιές με μη αποδεκτά επίπεδα θορύβου. Η ηχορύπανση έχει μεγάλη επιβάρυνση στην υγεία και ειδικά την ψυχική υγεία των κατοίκων και των εργαζόμενων στην πόλη. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος επικαιροποιούμε τους Στρατηγικούς Χάρτες Θορύβου. Με βάση τους νέους Χάρτες επαναχαράσσουμε κυκλοφοριακές διαδρομές, προχωρούμε στη μετατροπή συγκεκριμένων οδών σε ήπιας κυκλοφορίας, με στόχο τη μείωση των επιπέδων θορύβου σε περιοχές με έντονο πρόβλημα.
  • Χρησιμοποιούμε άσφαλτο χαμηλού θορύβου η οποία ταυτόχρονα θα είναι και ψυχρό υλικό για τη μείωση της θερμοκρασίας στην πόλη.
  • Συνεργαζόμαστε με τον ΗΣΑΠ για την τοποθέτηση ηχοπετασμάτων και την αναβάθμιση του τροχαίου υλικού για τη μείωση του θορύβου από τον Ηλεκτρικό.
  • Εντατικοί έλεγχοι της δημοτικής αστυνομίας για τα επίπεδα θορύβου από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  • Ελέγχουμε τη σωστή εφαρμογή των πολεοδομικών αδειών σχετικά με τις χρήσεις των ταρατσών των κτιρίων, κυρίως στο κέντρο της πόλης. Πολλές έχουν μετατραπεί σε χώρους διασκέδασης, χωρίς να τηρούνται οι προδιαγραφές ασφάλειας και ηχορύπανσης.

ΚΑΛΥΤΕΡΕΥΟΥΜΕ την ποιότητα ζωής

ΑΘΗΝΑ ΤΩΡΑ All Rights Reserved.