07 Αντιμετώπιση Ενεργειακής Φτώχειας & Κλιματικής Κρίσης

ΘΩΡΑΚΙΖΟΥΜΕ την Αθήνα και προωθούμε την «Ενεργειακή Δημοκρατία».

Η αντιμετώπιση της Ενεργειακής Φτώχειας και η αντίδραση στην Κλιματική Κρίση συνιστούν δύο προτεραιότητες που απαιτούν ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη προσέγγιση. 

Στόχος μας είναι η θωράκιση της Αθήνας απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες, τα οποία θα εντείνονται συνεχώς λόγω της κλιματικής αλλαγής. Βασικός επίσης στόχος μας είναι η μείωση 3-5 βαθμούς Κελσίου της θερμοκρασίας σε αρκετές γειτονιές της Αθήνας.

Τοποθετούμε υπέρψυχρα και πράσινα υλικά κατασκευών και εφαρμόζουμε ευρείας κλίμακας ενεργειακές πολιτικές, με στόχο τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων στην καρδιά της Αθήνας. Προτεραιότητά μας η εφαρμογή ενός προγράμματος παροχής ανανεώσιμης ενέργειας χαμηλού κόστους σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Προτείνουμε ουσιαστικά ένα πράσινο New Deal που βρίσκει λύση στο κόστος ζωής και επιβίωσης σε μια θερμή Αθήνα, που βελτιώνει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με πράσινα και έξυπνα κτίρια και που μειώνει τις ανάγκες για κατανάλωση ενέργειας.

Σχεδιάζουμε:
  • Ανάπτυξη νέου Μακροπρόθεσμου Στρατηγικού Σχεδιασμού για Αστική Ανθεκτικότητα στην Πόλη.
  • Πραγματοποιούμε αντισεισμικό έλεγχο σε όλα τα σχολεία και τα δημόσια κτίρια που χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση από τους πολίτες.
  • Χρήση ψυχρών υλικών σε οδοστρώσεις για μείωση θερμοκρασίας σε οδούς και πεζοδρόμια. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε τη θερμοκρασία τις καλοκαιρινές ημέρες και ειδικά τις μέρες καύσωνα κατά 3-5 βαθμούς Κελσίου, σε συνδυασμό και με την αύξηση της δεντροφύτευσης.
  • Ενεργοποιούμε ξανά της πράσινες στέγες και τα δώματα, τα οποία πρέπει να ελέγχονται ότι παραμένουν πράσινα. Σχεδιάζουμε σύστημα κινητροδότησης για την ανάπτυξη πράσινων προσόψεων στον οικοδομικό ιστό της πόλης.
  • Καθαρίζουμε όλα τα φρεάτια ομβρίων υδάτων και καταγράφουμε πλήρως και για πρώτη φορά τα υφιστάμενα δίκτυα ομβρίων υδάτων. Αφού τα καταγράψουμε, ελέγχουμε την επάρκειά τους ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε φαινόμενα μεγάλης έντασης λόγω κλιματικής αλλαγής.
  • Βελτιώνουμε τα δίκτυα ομβρίων που ήδη υπάρχουν και, όπου κριθεί απαραίτητο, κατασκευάζουμε νέα, μεγαλύτερης χωρητικότητας.
  • Κατασκευάζουμε νέα τεχνικά έργα ανάσχεσης των έντονων πλημμυρικών φαινομένων και χρησιμοποιούμε υλικά και τεχνολογίες που μειώνουν την ένταση των πλημμυρών.
  • Προχωρούμε, επιτέλους, στον πλήρη διαχωρισμό των δικτύων ομβρίων από τα δίκτυα λυμάτων, τα οποία παραμένουν κοινά σε κάποια σημεία στην έκταση του Δήμου Αθηναίων.
  • Ιδρύουμε πολλαπλές ενεργειακές κοινότητες του ν. 5037/2023. Εκμεταλλευόμαστε πλήρως το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις ενεργειακές κοινότητες και δημιουργούμε ένα βέλτιστο σχήμα από ενεργειακές κοινότητες με τη συμμετοχή του Δήμου, με σκοπό να δώσουμε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια σε 50 χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς και σε επιχειρήσεις και υπηρεσίες του Δήμου. Κατασκευάζουμε, μέσα από τις ενεργειακές κοινότητες, φωτοβολταϊκά με συνολική ισχύ άνω των 100 MW και εξετάζουμε τη δυνατότητα να συνοδεύονται από έργα αποθήκευσης, ώστε να μειώσουμε ακόμα περισσότερο το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Εξοικονομούμε ενεργειακό κόστος στις εγκαταστάσεις του Δήμου καταγράφοντας την ενεργειακή κατανάλωση και χρησιμοποιώντας τεχνολογίες και πρακτικές εξοικονόμησης.

ΘΩΡΑΚΙΖΟΥΜΕ την Αθήνα και προωθούμε την
«Ενεργειακή Δημοκρατία».

ΑΘΗΝΑ ΤΩΡΑ All Rights Reserved.