Χάρης Δούκας: «Πιστεύω βαθιά στις συνεργασίες»

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Documento” και τη δημοσιογράφο Παναγιώτα Μπίτσικα.

 – Επιλέξατε να αναδείξετε στην καρδιά της Αθήνας, με το φωτισμό του δημαρχείου την ημέρα της γυναίκας, το έργο της Γεωργία Λαλέ στη μνήμη των θυμάτων των γυναικοκτονιών με τη ροζ παραλλαγή της ελληνικής σημαίας.Περιμένατε τις αντιδράσεις ;

Χ.Δ.: Την Ημέρα της γυναίκας επιλέξαμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας. Η Ελληνίδα εικαστικός της «Ροζ Σημαίας», Γεωργία Λαλέ, μνημονεύει θύματα γυναικοκτονίας. Στις εκδηλώσεις μας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μέρος των οποίων ήταν και ο φωτισμός του δημαρχείου με την «Ροζ σημαία», συναντήθηκε η καλλιτεχνική δημιουργία της Γεωργίας Λαλέ με την προσδοκία μας να στείλουμε ως δημοτική αρχή ένα μήνυμα ενάντια στη βία  κατά των γυναικών που συνεχίζει να ντροπιάζει την ανθρωπότητα. Οι αντιδράσεις που είχαν ήδη καταγραφεί για το συγκεκριμένο εικαστικό έργο,  το οποίο σέβεται τις  θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας και δεν παραβαίνει τους υπάρχοντες νόμους,βεβαίως και δεν θα ηταν και για μας αποτρεπτικές. Ξέραμε ότι θα υπήρχαν αντιδράσειςΞέραμε ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις. Δεν μας πτοούν. Μάλιστα την ώρα του φωτισμού, είχαν συγκεντρωθεί κάποιοι έξω από το δημαρχείο για να το αποτρέψουν. Δεν τα κατάφεραν. Δεν υποκύψαμε στις πιέσεις, στείλαμε το μήνυμα υπέρ μιας πιο δίκαιης και συμπεριληπτικής κοινωνίας, που κάθε γυναίκα θα χαίρει αποδοχής, σεβασμού και ισότιμης συμμετοχής.

Πώς κρίνετε τις τελευταίες αποτρόπαιες ομοφοβικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη, τις απειλές  σε συντελεστές του ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα κορμιά»,  την καύση καρναβαλικού ομοιώματος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη.Σας ανησυχεί η άνοδος της ακροδεξιάς;

Χ.Δ.: Είναι ανησυχητικά δείγματα μιας επικίνδυνης πορείας, στην οποία, δυστυχώς, φαίνεται να κινείται ολόκληρη η Ευρώπη. Στη χώρα μας, ο κίνδυνος της Ακροδεξιάς δεν έχει ακόμα σημάνει συναγερμό για τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις.Θα έπρεπε. Η «συμμαχία του κακού», κινείται απειλητικά για τις κατακτήσεις του δυτικού πολιτισμού.Η απειλή αυτή πρέπει να κινητοποιήσει  κατ’ αρχήν όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις.Με μια ατζέντα που θα χωρά όλα τα πραγματικά προβλήματα και θα τοποθετείται σε αυτά με καθαρά και πειστικά επιχειρήματα, απέναντι στον αυταρχικό, σκοταδιστικό, λαϊκίστικο λόγο της ακροδεξιάς. Η απειλή όμως αυτή πρέπει να κινητοποιήσει και κάθε δημοκρατικό πολίτη.

-Ξεκινήσατε φρενάροντας έργα της προηγούμενης διοίκησης. Ο Κώστας Μπακογιάννης σας κατηγόρησε ότι γκρεμίζετε αντί να χτίζετε.

 Χ.Δ.: Αν εννοείται ότι φρενάραμε το κόψιμο δένδρων, ότι υπερασπιστήκαμε τις αποφάσεις του ΣτΕ για την ανάπλαση του λόφου Στρέφη και για να γίνει σωστά μελετημένο το έργο του σταθμού του μετρό, στο Άλσος Ριζάρη, ναι τα φρενάραμε και είμαστε ικανοποιημένοι που το καταφέραμε. Όσο για τα ευφυολογήματα περί «χτισίματος και γκρεμίσματος», τους τρεις πρώτους μήνες της δημαρχιακής μας θητείας φυτέψαμε πάνω από 1000, επισκευάζουμε το σύνολο των διαλυμένων παιδικών χαρών, ξεκινήσαμε – είναι αλήθεια με πολύ μεγάλες δυσκολίες – να επισκευάζουμε σχολεία, αυστηροποιήσαμε τους ελέγχους για την αυθαίρετη κατάληψη δημόσιων χώρων από την παράνομη στάθμευση, φωταγωγήσαμε πλατείες, ιδρύσαμε το ενεργειακό γραφείο, επισπεύδουμε τις διαδικασίες για την διπλή ανάπλαση. Αυτά, το τρώτο 3μηνο…

 -Για τη διαμόρφωση του λόφου Στρέφη η προηγούμενη δημοτικική αρχή σας έχει εγκαλέσει ότι πετάξατε τη χορηγία άνω του 1 εκατ. ευρώ που είχε εξασφαλίσει 

Χ.Δ.:  Ο καθένας μπορεί να υποστηρίζει ότι θέλει. Αυτό που μετράει είναι τα έργα. Πριν από λίγες μέρες σύσσωμη η δημοτική μας ομάδα, μαζί με τους εργαζόμενους του δήμου, βρεθήκαμε στον λόφο του Στρέφη. Ο λόφος, που επί δύο χρόνια ήταν πεδίο συγκρούσεων, δενδοφυτεύτηκε και ξεκίνησαν οι εργασίες για να παραδοθεί ανακαινισμένο στους κατοίκους το γήπεδο μπάσκετ και η παιδική χαρά, που για μήνες παρέμεναν κλειστά. Όσο για την χορηγία απορροφήθηκε, χωρίς δυστυχώς τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τους λόγους που όλοι ξέρουμε. Ένα μικρό μέρος που αφορούσε την τοποθέτηση μεταλλικών κατασκευών σταμάτησε, μετά και την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εμείς θα προχωρήσουμε τα αναγκαία, για τον λόφο, έργα, μαζί με τους κατοίκους.

– Όμως, δεν είστε εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων σε λειτουργίες όπως το  ηλεκτρολογικό ή εργολαβίες μικρής οδοποιίας.Τι θα κάνετε μ ε τέτοιου  ίδους συμβάσεις;

 Χ.Δ.: Βασικό μας μέλημα είναι η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Θα κινηθούμε με βάση αυτή την αρχή. Υπάρχει μια πραγματικότητα, αφορά όλους τους δήμους και βεβαίως τον δήμο Αθηναίων. Το προσωπικό έχει μειωθεί περίπου κατά 40%, μέρος του έχει αντικατασταθεί από συμβασιούχους, καθώς οι προσλήψεις στους δήμους έχουν παγώσει εδώ και πολλά χρόνια. Ο δήμος δεν μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί, μοιραία για την υλοποίηση μιας σειράς έργων οδηγείται στις εργολαβίες, που οικονομικά είναι ασύμφορες. Την προηγούμενη Τετάρτη έθεσα το θέμα στην πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, ενώπιον του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, ομολογώ ότι δεν πήρα απάντηση.

-Πόσο ψηλά ιεραρχείτε το ζήτημα των κοινωνικών δομών δεδομένου ότι το αποτύπωμα του δήμου-και του κράτους -τείνει να εξαφανιστεί από το πρόγραμμα των ΜΚΟ

Χ.Δ.: Έκαστος εφ’ ω ετάχθη. Οι δραστηριότητες των ΜΚΟ και του δήμου, δεν είναι σε σύγκρουση. Οι ανάγκες της κοινωνίας είναι πολλές και σύνθετες, και όλοι μπορούν να προσφέρουν. Οι υφιστάμενες κοινωνικές δομές είναι πολύ λίγες για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες ευάλωτων συμπολιτών μας. Επεξεργαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων  κατ’ αρχήν για τους πιο ευάλωτους, όσων ζουν στον δρόμο ή αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης. Στα σχέδια μας είναι να αυξήσουμε τις δομές που θα τους προσφέρουν χρήσιμες υπηρεσίες. Όμως ο δήμος έρχεται να αντιμετωπίσει, με όσα μέσα και αρμοδιότητες έχει, το σύμπτωμα του προβλήματος, όχι το ίδιο το πρόβλημα. Εδώ χρειάζεται να αναπτυχθούν γενναίες πολιτικές που θα αντιμετωπίζουν τις αιτίες που γιγαντώνουν το πρόβλημα, γιατί τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξάνεται ο πληθυσμός και των αστέγων και των τοξικο-εξαρτημένων.

  – Ποια είναι η απάντηση σας απέναντι στο λεγόμενο «τουριστικό εξευγενισμό» (tourism gentrification) που, μέσω της εισβολής ξενοδοχείων, airbnb (βραχυπρόθεσμη μίσθωση ακινήτων) και αλλαγών στη χρήση γης,  εκτοπίζονται  μόνιμοι κάτοικοι από τις γειτονιές και αλλάζει ο πολυσύνθετος χαρακτήρας τους;

 Χ.Δ.: Η Αθήνα είναι ένα μοναδικό τουριστικό προϊόν, είναι όμως και ο τόπος κατοικίας εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων, είναι διοικητικό κέντρο, είναι το κέντρο που οικονομικά και επαγγελματικά δραστηριοποιούνται χιλιάδες άνθρωποι. Όλες αυτές οι χρήσεις πρέπει να συνυπάρξουν αρμονικά. Δεν συμβαίνει αυτό. Ο τουριστικός της χαρακτήρας γιγαντώνεται άναρχα, σε βάρος βασικών αναγκών των κατοίκων της, όπως για παράδειγμα η στέγη, ή όπως σωστά επισημαίνεται, αλλάζει τον χαρακτήρα  πολλών γειτονιών. Όλοι έχουμε κέρδος να μην εξαντλήσουμε την Αθήνα. Είμαστε σε επαφή με τους εμπλεκόμενους φορείς για να συζητήσουμε, και με σεβασμό να παρέμβουμε στα όρια που βάζει η ίδια πόλη. Μια βασική ιδέα μας, είναι να αποκεντρώσουμε την τουριστική κίνηση, σε περιοχές της Αθήνας που και το αντέχουν και έχουν ενδιαφέρον. Αυτό προϋποθέτει βελτίωση των υποδομών και των δικτύων εξυπηρέτησης των νέων επισκεπτών. Αυτό που πάντως είναι βέβαιο, ότι ο όρος «βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού», πρέπει να επικρατήσει του όρου «τουριστικοποίηση άνευ όρων».

 -Αν και έχετε δεσμευτεί για την ανάταξη των κτιριακών προβλημάτων των σχολείων γιατί δεν έχετε ακόμα παρουσιάσει συγκεκριμένο προγραμματισμό; 

Χ.Δ.: Η δέσμευση μας ισχύει στο ακέραιο. Καθημερινά παρεμβαίνουμε, σε σχολεία με ακραία προβλήματα. Λειτούργησε για πρώτη φορά το αναβατόριο στο 2ο ειδικό Νηπιαγωγείο και το 2ο Ειδικό Δημοτικό στο Παγκράτι, φτιάξαμε το ανσασέρ των παιδιών, που πλημμύριζε με τις βροχές, προχθές είχαμε εργασίες επισκευών στο Μαράσλειο που είχαν πέσει σοβάδες και οι μαθητές έκαναν για δύο εβδομάδες μάθημα μέσω τηλεκπαίδευσης. Το θέμα των σχολικών κτιρίων είναι από τους πιο δύσκολους γρίφους που χρειάζεται να λύσουμε. Πάνω από 400 σχολεία είναι σε κακή κατάσταση. Κάποια από αυτά στεγάζονται σε κτίρια του 1930. Εδώ και 14 χρόνια δεν έχουν γίνει νέα σχολεία στην Αθήνα. Ψηφίστηκε η διετής προσχολική εκπαίδευση και τα παιδιά σε είναι κοντέινερ. Παλεύουμε με ελάχιστους πόρους και εργολαβίες γιατί δεν έχουμε  μηχανικούς. Για εμάς είναι θέμα αξιοπρέπειας να διασφαλίσουμε σε μαθητές και καθηγητές σωστή σχολική στέγη. Θα το παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

 -Οι διαδικασίες για τη διπλή ανάπλαση  και την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού προχωρούν;

Χ.Δ.: Έχω πει ότι το έργο της διπλής ανάπλασης θα προχωρήσει όσα εμπόδια και αν βρούμε μπροστά. Και δεν σας κρύβω ότι είναι πολλά. Πολύ σύντομα ξεκινάμε το έργο απορριμμάτωσης στο Βοτανικό που είναι η τελευταία προϋπόθεση για να πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες. Ένα θα πω μόνο, όχι το πιο δύσκολο, αλλά το πιο χαρακτηριστικό: ότι το έργο της διπλής ανάπλασης, το μεγαλύτερο έργο της Αθήνας, δεν είχε καν τεχνικό σύμβουλο.

 Από την άλλη, τι γίνεται με γήπεδα ποδοσφαίρου για ερασιτεχνικές ομάδες; Υπάρχουν μόνο 3 γήπεδα για 37 ερασιτεχνικές ομάδες στην Αθήνα!

Χ.Δ.: Φαντάζομαι δεν περιμένατε να φτιάξουμε νέο γήπεδο σε λιγότερο από τρεις μήνες. Βεβαίως, κατανοούμε  απολύτως την ανάγκη για περισσότερες και καλύτερες αθλητικές υποδομές για ερασιτεχνικές ομάδες, αθλητές και κατοίκους. Η πρόκληση της περιορισμένης διαθεσιμότητας γηπέδων ποδοσφαίρου για τις 37 ερασιτεχνικές ομάδες στην Αθήνα είναι κάτι που θα αντιμετωπιστεί με στοχευμένες δράσεις και συγκεκριμένο σχέδιο.

Εξετάζουμε τη δυνατότητα ανάπλασης και αξιοποίησης υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων, προκειμένου να αυξηθεί η διαθεσιμότητα γηπέδων για ερασιτεχνικές ομάδες.

-Είστε καθηγητής στο ΕΜΠ. Στο νομοθέτημα για τα μη κρατικά/ιδιωτικά πανεπιστήμια θα δίνατε θετική ή αρνητική ψήφο αν ήσαστε βουλευτής;  

Χ.Δ.: Έχοντας βιώσει για πολλά χρόνια την υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, ως φοιτητής και μετέπειτα ως καθηγητής, θεωρώ ότι οι  κινητοποιήσεις των φοιτητών είναι μια ένδειξη των δικαιολογημένων ανησυχιών σχετικά με την πορεία και το μέλλον της ανώτατης δημόσιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Κανείς δεν έχει αντίρρηση να έρθει η Οξφόρδη, το Κέιμπριτζ ή το Χάρβαρντ, ενισχύοντας παράλληλα τη δωρεάν δημόσια παιδεία, ο κίνδυνος όμως που διαβλέπω είναι να μετατραπεί ο χώρος της Παιδείας σε ένα ανεξέλεγκτο εμπόριο πτυχίων.

-Πόσες πολιτικές τρικλοποδιές σε βάρος σας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη μετρήσατε ήδη από τη στιγμή που αναλάβατε τη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων;

Χ.Δ.: Είναι γεγονός ότι δεν συνδιαλεγόμαστε με μια φιλική – προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση – κυβέρνηση. Υποδέχθηκε τις νεοεκλεγμένες δημοτικές αρχές με νομοθετικές ρυθμίσεις που περιορίζουν τις αρμοδιότητες των δήμων (π.χ. αιγιαλοί, αυθαίρετα, φορείς μεγάλων τοπικών έργων, διαχείριση υδάτινων πόρων) και επιβαρύνουν οικονομικά του δημοτικούς προϋπολογισμούς (π.χ. τέλος ταφής απορριμμάτων, μη κάλυψη μισθολογικού κόστους εργαζομένων). Είναι δείγματα  αναχρονιστικής πρακτικής μιας αναχρονιστικής αντίληψης που φοβάται την ενίσχυση των αποκεντρωμένων θεσμών. Είναι πολιτικά λάθος και πρακτικά αντιπαραγωγικό για τους θεσμούς και το έργο που πρέπει να προσφέρουν στους πολίτες.

 – Η στήριξη από ευρύτερες δυνάμεις  του λεγόμενου προοδευτικού χώρου, περιλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οδήγησε στην ανάδειξή σας ως δημάρχου Αθηναίων. Οι συμπράξεις στην αυτοδιοίκηση αποτελούν παρακαταθήκη και για το κεντρικό πολιτικό σύστημα; 

Χ.Δ.: Στον δήμο της Αθήνας, συναντήθηκαν όλοι οι πολίτες και οι δυνάμεις που ένοιωσαν ότι «δεν πάει άλλο» και βρήκαν σε μας, μια καινοτόμα, προοδευτική ατζέντα για την πόλη, που μιλούσε για τα πραγματικά προβλήματα, νέα και παλιά, κατέθετε συγκεκριμένες προτάσεις και διαπνεόταν από την αταλάντευτη απόφαση μας να τις υλοποιήσουμε. Μετέπειτα στις εκλογές της ΚΕΔΕ, μια σημαντική πρωτοβουλία  πήρε «σάρκα και οστά». Οι πιο δημιουργικές, οι πιο μεταρρυθμιστικές, οι πιο ελπιδοφόρες δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης απ’ όλη την Ελλάδα καταφέραμε να συναντηθούμε, να συνεργαστούμε και να συγκροτήσουμε ένα κοινό ψηφοδέλτιο. Επιδίωξα τις συνεργασίες γιατί πιστεύω βαθιά ότι μόνο έτσι  προωθούνται ιδέες, προτάσεις και λύσεις. Και οι συνεργασίες, αυτές θα προχωρήσουν. Είναι λάθος όμως να ερμηνεύει κανείς τις συνεργασίες στον χώρο της Αυτοδιοίκησης με κομματικά γυαλιά. Με τον Κώστα Ζαχαριάδη έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία, που συνοδεύεται από την εποικοδομητική κριτική αμφότερων των πλευρών.

Αφήστε ένα σχόλιο

ΑΘΗΝΑ ΤΩΡΑ All Rights Reserved.