Χάρης Δούκας στο Mega: Η Αθήνα νίκησε. Θα είμαι Δήμαρχος όλων των Αθηναίων.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΑΡΗ ΔΟΥΚΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MEGA

«Υπήρχε μία εδραιωμένη πεποίθηση ότι υπάρχουν δεδομένοι νικητές και πως όλα είναι προαποφασισμένα και τελικά ότι τίποτα δεν αλλάζει σε αυτή την πόλη. Στον δεύτερο γύρο αισθάνθηκα όμως ότι αυτός ο γυάλινος τοίχος έσπασε και ότι υπήρχαν πια δύο ξεκάθαρες επιλογές. Ή εγώ ή ο κ. Μπακογιάννης. Είχα τη δυνατότητα να παρουσιάσω την εναλλακτική πρόταση. Μετά το ντιμπέητ, όπου ενισχύθηκε η αναγνωρισιμότητά μου, κατάλαβα ότι οι προτάσεις μας είχαν ευρύτερη απήχηση.

Είχα πει από την αρχή ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι τρίτος γύρος εθνικών εκλογών. Έχω ταχθεί υπέρ μίας άλλης αυτοδιοικητικής κουλτούρας. Είχα πει στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον Νίκο Ανδρουλάκη, ότι θα ήθελα να φτιάξω ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ αλλά και άλλους από την οικολογία, το Βολτ, την Πράσινη Αθήνα, την Φιλελεύθερη Συμμαχία. Σε όλη αυτή τη διαδικασία τήρησα ό,τι είχα πει ευλαβικά. Κάναμε ένα κάλεσμα σε όλους τους πολίτες που πίστεψαν στο πρόγραμμά μας, στις 12 δεσμεύσεις μας. Συζητήσαμε 2 μήνες για τα θέματα που αφορούν στην Αθήνα, που δεν έχουν να κάνουν με χρώματα και κόμματα αλλά είναι κοινά για όλους. Τελικά, το μήνυμα μετά από αυτή τη διαδικασία είναι ότι νίκησε μία ατζέντα για την Αθήνα. Γι’ αυτό λέω ότι νίκησε η Αθήνα. Το πολιτικό μήνυμα, μας λέει ότι εάν έχεις λύσεις στα μικρά ζητήματα που μπορεί να είναι και μεγάλα, όπως το πράσινο, η καθαριότητα, η ασφάλεια, μπορείς να κερδίσεις ακόμα και τον Δήμο της Αθήνας. Τα κόμματα κάνουν τη δουλειά τους, αλλά εγώ θα είμαι Δήμαρχος όλων των Αθηναίων.

Το αίσθημα της ανασφάλειας μπορεί να σπάσει, ενισχύοντας τον φωτισμό, τη δημοτική αστυνομία, με τη συνεργασία δημοτικής και ελληνικής αστυνομίας. Όσον αφορά στην χρήση των καμερών θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν κάποια ζητήματα: «ποιος μαγνητοσκοπεί, ποιος κρατάει το υλικό της καταγραφής, για πόσο διάστημα και που μπαίνουν οι κάμερες». Εάν η Ελληνική Αστυνομία αποφασίσει ότι πρέπει να μπουν σε συγκεκριμένες περιοχές, με συγκεκριμένη διαδικασία και σε συμφωνία με την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων να το συζητήσουμε. Π.χ. σε παιδικές χαρές απαγορεύεται. Οι κάμερες είναι ένα σημαντικό επικουρικό μέσο και στην πολιτική βάζουμε προτεραιότητες. Η ασφάλεια είναι η αστυνόμευση, αλλά και η κοινωνική ένταξη, η οποία εάν δεν προχωρά δημιουργούνται συνθήκες γκετοποίησης και αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Για αυτό θα πρέπει να δούμε τι κάνουμε με τους χρήστες, με την αστεγία, με την αόρατη αστεγία. Στον Άγιο Παύλο, υπάρχουν πολλοί χρήστες και δεν μπαίνουν στις δομές, γιατί δεν υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί. Θέλουμε ασφάλεια με ελευθερία και δημοκρατία.

Πρέπει να ρωτάμε τους κατοίκους της περιοχής για όλα τα έργα και αυτή είναι μία διαφορετική προσέγγιση διακυβέρνησης. Είμαι υπέρ του μετρό, είναι ένα φιλολαϊκό και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μαζικής μεταφοράς. Το μετρό στα Εξάρχεια είναι μία απόφαση ειλημμένη και θα υλοποιηθεί. Εγώ υποστηρίζω όμως ότι ακόμα και σήμερα θα μπορούν να υπάρξουν κάποιες διευθετήσεις, ώστε οι κάτοικοι στην περιοχή να έχουν και πρόσβαση στον δημόσιο χώρο. Δεν γίνεται να προχωράει έτσι μία δημοτική αρχή. Με τον Μεγάλο περίπατο αλλά και το κλείσιμο της Βασιλίσσης Όλγας είδαμε πως ταλαιπωρήθηκε ο κόσμος. Είναι εικόνα αυτή στον λόφο του Στρέφη, ο οποίος είναι παρατημένος εδώ και 2 χρόνια και είναι γεμάτος με μπάζα και χώματα; Φταίνε οι κάτοικοι γι’ αυτό; Αυτό που θέλουν είναι να εισακουστούν 2-3 προτάσεις τους και να αισθανθούν ότι τους λαμβάνουμε υπόψη. Την κατεύθυνση στον δήμο δεν θα τη δίνει ο εργολάβος. Ο εργολάβος θα υλοποιεί αλλά ο δήμος θα σέβεται τις προδιαγραφές και θα ενσωματώνει, όπου μπορεί και είναι εφικτό, βασικές παραμέτρους που ικανοποιούν τους κατοίκους.

Για τις πορείες στο κέντρο της Αθήνας υπάρχει σχετική νομοθεσία, που θέτει τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται. Βεβαίως υπάρχει δικαίωμα στην διαμαρτυρία και στις πορείες, αλλά πρέπει να λειτουργεί και η πόλη.

Άμεση προτεραιότητα θα είναι να προχωρήσουμε γρήγορα σε καθαρισμό των φρεατίων και στην αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης. Γι’ αυτό και ζήτησα συνάντηση με τον κ. Μπακογιάννη και θα τον συναντήσω την Παρασκευή, ώστε τους επόμενους τρεις μήνες να μπορέσουμε σε απόλυτη συνεργασία να προχωρήσουμε σε αυτά τα κρίσιμα έργα, για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.»

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο

ΑΘΗΝΑ ΤΩΡΑ All Rights Reserved.