Ιρις Ζαχμανίδη: Τέσσερις πυλώνες ενός οράματος

Άρθρο της Ιρις Ζαχμανίδη, Υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αθήνα ΤΩΡΑ» του Χάρη Δούκα

Είμαι άτομο που έχει έντονη ενασχόληση με τα κοινά, πιστεύω στις δημοκρατικές διαδικασίες και δη στην Αυτοδιοίκηση. Η συμμετοχή μάς κάνει συνδιαμορφωτές του περιβάλλοντός μας και ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας μας. Ποια είμαι κατ’ αρχάς… Είμαι η Ιρις Ζαχμανίδη, είμαι σκηνοθέτις, έχω εργαστεί για πολλά χρόνια στον χώρο του πολιτισμού ως δημιουργός, αλλά και σε θεσμικούς/κοινωνικούς φορείς της τέχνης. Είμαι άτομο που έχει έντονη ενασχόληση με τα κοινά, πιστεύω στις δημοκρατικές διαδικασίες και δη στην Αυτοδιοίκηση. Η συμμετοχή μάς κάνει συνδιαμορφωτές του περιβάλλοντός μας και ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας μας.

Τέσσερις είναι οι πυλώνες του οράματός μου ως υποψήφιας δημοτικής συμβούλου με τον συνδυασμό «Αθήνα ΤΩΡΑ» του διεθνώς εγνωσμένου περιβαλλοντολόγου Χάρη Δούκα.

Πρώτος πυλώνας, η αντιμετώπιση της κλιματική κρίσης ως επιφέρουσας δεινά στην υγεία, την οικονομία και την κοινωνία, και δη στους ασθενέστερους συμπολίτες μας. Αρα αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την επίτευξη κοινωνικής συνοχής και ευημερίας.

Δεύτερος πυλώνας, ο πολιτισμός, ο επαγγελματικός μου χώρος. Είμαι εξάλλου αναπληρώτρια γραμματέας Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Για μένα πολιτισμός σημαίνει προσωπική και συλλογική αυτοπραγμάτωση διά μέσου της μάθησης και της δημιουργίας, και ο δήμος πρέπει να προσφέρει αυτές τις δυνατότητες σε όλους τους πολίτες.

Εδώ τοποθετείται ο τρίτος μου πυλώνας, αυτός των ανοιχτών σχολικών εγκαταστάσεων σε όλους τους δημότες. Ολη τη μέρα, κάθε μέρα, όλο τον χρόνο. Εργαστήρια, γυμναστήρια, αυλές -δεντροφυτεμένες κατά το δυνατόν- ως τόποι όχι μόνο παραγωγής πολιτισμού αλλά και παραγωγής δημοκρατίας. Ητοι τόποι κοινοτικού προβληματισμού και διαλόγου. Γειτονιές ζωντανές στην πόλη σημαίνει μάλιστα και περισσότερη ασφάλεια για τους κατοίκους.

Τέταρτος πυλώνας μου, η ενεργός γήρανση. Οχι στον ηλικιακό ρατσισμό, διαρκής πνευματική και φυσική άσκηση για τους γηραιότερους εξ ημών, ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων και συμμετοχή μας σε κοινοτικές και δημιουργικές δράσεις της γειτονιάς. Η προστιθέμενη αξία συνύπαρξης νεότερων και γηραιότερων αποτελεί μεγάλο κέρδος για τη συναισθηματική μας νοημοσύνη.

Ο Χάρης Δούκας, με τον πολυποίκιλο και καταπράσινο συνδυασμό του «Αθήνα ΤΩΡΑ», ήρθε με φόρα να διακηρύξει τις κλιματικές πολιτικές ως πυρήνα των δράσεών μας για τη σωτηρία όχι μόνο της Αθήνας, αλλά και της χώρας, και του πλανήτη ολόκληρου εννοείται. Βιωσιμότητα, ανθεκτικότητα, συμπεριληπτικότητα, το σύνθημά του. Αυτή η συμπεριληπτικότητα είναι για μένα η μεγάλη στάση ζωής. Συμπεριληπτικότητα απόψεων, ταλέντου, πολιτισμών, δικαιωμάτων. Μερίδιο δηλαδή στην ευτυχία.

Διά ταύτα λοιπόν, διεκδικώ την ψήφο των συμπολιτών μου και ως ορκισμένη αιώνια -αλλά και πεπειραμένη- έφηβη υπόσχομαι ότι θα βάλω τα δυνατά μου για να ζήσουμε όχι μόνο εμείς καλύτερα, αλλά πρωτίστως τα παιδιά μας.

«Αθήνα ΤΩΡΑ», για μια πράσινη, φιλόξενη, ζωντανή Αθήνα…

https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/406987_tesseris-pylones-enos-oramatos?amp

Αφήστε ένα σχόλιο

ΑΘΗΝΑ ΤΩΡΑ All Rights Reserved.