Μανόλης Βελεγράκης: Για την Αθήνα τώρα

Άρθρο του Μανόλη Βελεγράκη, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με το συνδιασμό Αθηνα ΤΩΡΑ και του Χρήστου Λουτράδη στο enallaktikos.gr

Οι επικείμενες δημοτικές εκλογές, έχουν πέσει ‘θύμα’ της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, την οποία και βίωσε η πατρίδα μας, με τις δυο εκλογικές αναμετρήσεις και την συνεπακόλουθη κόπωση της κοινωνίας.

Επιπροσθέτως, φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας, όπως τα έντονα καιρικά  φαινόμενα που λύγισαν την περιοχή της Θεσσαλίας, σε συνδυασμό με τις εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ με την απρόοπτη εξέλιξη που είχαν, έθεσαν τις δημοτικές εκλογές σε δεύτερη μοίρα.  Δυστυχώς όμως δεν έθεσαν μόνον τις δημοτικές εκλογές σε δεύτερη μοίρα αλλά και τα διακυβεύματα που τίθενται στις δημοτικές εκλογές.

Ειδικά στην περίπτωση του Δήμου Αθηναίων, τα διακύβευμα των επικείμενων εκλογών εμπεριέχει δύο στοιχεία που εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαντάζουν ως διαφορετικά αλλά στον πυρήνα τους αφορούν την ίδια την δημοκρατία. Το ένα είναι η ανάγκη για πολιτικό και κοινωνικό εξοστρακισμό των νοσταλγών του Ναζισμού από τον Δήμο της Αθήνας. 

Ένας δήμος που έχει ακόμη χαραγμένους στους δρόμους και στενά του, τις πληγές της ναζιστικής θηριωδίας. Το άλλο στοιχείο είναι η αντιμετώπιση ζητημάτων της λεγόμενης καθημερινότητας, όπου αποτελούν όμως ζητήματα βαθιά δημοκρατικά και με έντονο το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης, αφού η μη αντιμετώπιση τους στοιχίζει κυρίως στις γειτονίες της Αθήνας , όπου οι κοινωνικές ανισότητες είναι πιο βαθιές και έντονες.

Η έλλειψη ενός ολοκληρωμένοι σχεδίου αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης,  την απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού οικονομικής και περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης περιοχών του Δήμου που παρατημένοι μαραζώνουν από την απαξίωση και την οικονομική κρίση, την απουσία ανταποδικότητας στα τέλη που πληρώνουν πολίτες και επιχειρήσεις, την έλλειψη κοινωνικών δομών αλλά και χώρων πρασίνου και αθλητισμού, με την μόνη έγνοια και ξεκάθαρη προτεραιότητα την μετατροπή της πρωτεύσας σε ένα Βαλκανικό Dubai, αποτελούν την σφραγίδα της εξερχόμενης διοίκησης του Δήμου Αθηναίων.

Θα αναρωτηθεί κανείς αν υπάρχει εναλλακτική λύση, ειδικά σε μια εποχή όπου κυριαρχεί η εικόνα και ο εύκολος καταγγελτικός λόγος. Η υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα για τον Δήμο των Αθηναίων, αποτελεί την απάντηση στο κλίμα απαισιοδοξίας και παραίτησης που κυριαρχούν αυτές τις ημέρες. Με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, στοχειοθετημένο, που απαντάει στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης όχι με συνθήματα αλλά με κοστολογημένες προτάσεις. Από έναν υποψήφιο δήμαρχο που αντιστρέφει το σύνηθες πλέον αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας περί αριστείας, με την επαγγελματική του πορεία και την τεχνοκρατική του κατάρτιση πάνω σε ζητήματα που αντιμετωπίζει ήδη η Αθήνα. Ζητήματα που αν δεν αντιμετωπιστούν μέσα σε αυτήν την θητεία που θα ξεκινήσει σε λίγους μήνες θα είναι καθοριστικά για την Αθήνα και τους πολίτες της, όχι για την επόμενη απλώς δημοτική περίοδο αλλά για μακρότερο, ιστορικό, χρόνο.

Για την Αθήνα τώρα | Γράφουν οι Μανόλης Βελεγράκης, Χρήστος Λουτράδης

Αφήστε ένα σχόλιο

ΑΘΗΝΑ ΤΩΡΑ All Rights Reserved.