Ορκωμοσία του Νέου Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι, Αθηναίες και Αθηναίοι

Συγκεντρωθήκαμε εδώ σε αυτή την ιστορική γειτονιά της Αθήνας για να σηματοδοτήσουμε με την ορκωμοσία τη θέλησή μας να δημιουργήσουμε μία Αθήνα Πράσινη και Καθαρή, Ασφαλή και Δημιουργική για όλους. Όπως την ονειρευόμαστε. Όπως αξίζει στις προσδοκίες των Αθηναίων.

Είμαστε όλοι εδώ για να διατρανώσουμε την πίστη μας ότι η ζωή στην Αθήνα μπορεί & πρέπει να γίνει καλύτερη. Τα εμπόδια δεν μας πτοούν, οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν με την κοινή προσπάθεια. Χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς εξαιρέσεις.

Επιλέξαμε την αγορά της Κυψέλης για το συμβολισμό ότι ο δήμος ξαναγυρίζει στις γειτονιές, εκεί που γράφεται καθημερινά η ιστορία και η ζωή των ανθρώπων.

Ο χώρος που μας φιλοξενεί σήμερα και που δώσαμε πριν λίγο, τον όρκο να υπηρετήσουμε έντιμα και ευσυνείδητα την πόλη και τους πολίτες της, έχει έναν επιπλέον βαθύ συμβολισμό.

Η δημοτική αγορά της Κυψέλης, ιστορικό κτίριο του μεσοπολέμου, απειλήθηκε πολλές φορές με κατεδάφιση. Κατάφερε να διασωθεί, χάρη στην κινητοποίηση των κατοίκων της Κυψέλης και την συνεργασία με τις προηγούμενες δημοτικές αρχές.

Η αγορά της Κυψέλης μετατράπηκε σε έναν εμβληματικό αυτοδιαχειριζόμενο χώρο πολιτισμού, εκπαίδευσης και ιδιαίτερης οικονομικής δραστηριότητας.

Το κατάφεραν κυρίως οι κάτοικοι της. Γιατί πίστεψαν ότι αυτός ο χώρος, που παράκμασε με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να ξαναζωντανέψει. Συζήτησαν, παραμέρισαν διαφωνίες, συνεννοήθηκαν, συνεργάστηκαν και τα κατάφεραν. Αυτήν την αγορά-σύμβολο, επιλέξαμε για το νέο ξεκίνημα της Αθήνας.

Η ανάπλαση της αγοράς δείχνει και κάτι ακόμα. Πως οι άνθρωποι κρύβουν μέσα τους μια δύναμη αλλαγής των πραγμάτων, βελτίωσης, αντίστασης και αξιοπρέπειας.

Αυτή η Αθήνα έδωσε στις πρόσφατες εκλογές το μήνυμα μιας άλλης προοπτικής για την Πόλη. Σε αυτή την Αθήνα θέλουμε να στηριχτούμε, με αυτή να πορευτούμε, για αυτήν να αγωνιστούμε όλοι μαζί. Έξω από κόμματα και πολιτικές σκοπιμότητες.

Δήμαρχος όλων των Αθηναίων, αυτό δεν είναι ένα προεκλογικό σύνθημα, αλλά μια σταθερή πεποίθησή μου.

Και θέλω εδώ να δηλώσω ότι γνωρίζουμε πολύ καλά το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνουμε, ξέρουμε τις δυσκολίες, αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι χωρίς την υποστήριξη, το διάλογο και τη συμμετοχή τίποτα δεν μπορεί να γίνει.

Πιστεύουμε στην κοινωνική συμμετοχή και στην παρέμβαση των πολιτών ως αναγκαία προϋπόθεση για τις αλλαγές που έχει ανάγκη η πόλη.

Σε αυτό λοιπόν το περιβάλλον, σήμερα, θέλω να σας πω, ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Πριν από έξι μήνες με μοναδικές μου σκέψεις, την ανησυχία για την πορεία της Αθήνας, την αγωνία για την ζωή των κατοίκων της, την γνώση ότι υπάρχουν λύσεις και την απόφαση ότι θέλω να αγωνιστώ για ν’ αλλάξουν τα πράγματα, έθεσα υποψηφιότητα για δήμαρχος.

Βρέθηκα σε κάθε γειτονιά της πόλης, μίλησα με τους ανθρώπους της, μοιραστήκαμε τις αγωνίες μας και αναζήτησα στους πολίτες, όχι ψηφοφόρους, αλλά συνεργάτες σε ένα νέο εγχείρημα για την Αθήνα.

Η ψήφος των Αθηναίων ήταν η υπογραφή σε ένα κοινωνικό συμβόλαιο τιμής για την Αθήνα. Να κερδίσουμε ξανά το Δικαίωμα στην Πόλη.

Σε μια πόλη φιλική για τους κατοίκους της, ελκυστική για τους επισκέπτες της, φιλόξενη σε οικονομικές δραστηριότητες, βιώσιμη και ανθεκτική στις παγκόσμιες απειλές, σύγχρονη και ανοικτή στις μεγάλες προκλήσεις.

Από αυτό λοιπόν το βήμα, θέλω να πω στις Αθηναίες και τους Αθηναίους. Ξέρουμε ότι σε αυτή την σπουδαία πόλη, συχνά η ζωή είναι δύσκολη.

Με ενοχλεί, όσο και εσάς, να περπατώ σε αφιλόξενους δρόμους και πλατείες και σε σκοτεινές συνοικίες.

Με ενοχλεί, να χρειάζεται να διανύσουμε αποστάσεις για να συναντήσουμε ένα δένδρο και πολύ περισσότερο συμπαγείς χώρους πρασίνου.

Δεν θέλω τα παιδιά μας να πηγαίνουν σε σχολεία αφιλόξενα, πολλές φορές επικίνδυνα για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Γνωρίζω ότι η ενεργειακή φτώχεια πλήττει πολλά νοικοκυριά στην Αθήνα, πολύ περισσότερα από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, ότι η αναζήτηση στέγης γίνεται Γολγοθάς, την ίδια ώρα που η μία μετά την άλλη συνοικίες παραδίδονται στο έλεος των Airbnb, της ανεξέλεγκτης τουριστικής γιγάντωσης.

Είναι απάνθρωπο, συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν στην πόλη.

Είναι εφιαλτικό το καλοκαίρι να χάνουμε ανθρώπους από τον καύσωνα, και στις νεροποντές πολίτες να παρασύρονται στο κέντρο της πρωτεύουσας, από τα νερά της βροχής.

Ξέρω ότι αυτά τα προβλήματα είναι ο μεγάλος μας αντίπαλος.

Δεσμεύομαι για την αντιμετώπισή τους. Έχουμε ήδη ξεκινήσει να δουλεύουμε γι’ αυτά.

Σας θέλουμε όμως δίπλα μας για να τα αντιμετωπίσουμε.

Οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι, ακούν συχνά την ατζέντα των προβλημάτων, και ακόμα συχνότερα ακούν υποσχέσεις για την λύση τους. Εμείς, όπως και προεκλογικά, δεν εμφανιστήκαμε ως οι μάγοι με το μαγικό ραβδί που θα κάνουμε το θαύμα. Είπαμε όμως, και αυτό θα είναι η πεμπτουσία της δράσης μας, ότι για να αλλάξει σελίδα η Αθήνα, υπάρχουν τρεις βασικές προϋποθέσεις:

Η πρώτη: Απαρέγκλιτος κανόνας, είναι όλες οι δράσεις να συντείνουν σε μια καθαρότερη περιβαλλοντικά πόλη. Αυτό σημαίνει γενναίες ενεργειακές παρεμβάσεις, σημαίνει σημαντική αύξηση του πρασίνου, σημαίνει περιορισμούς στη χρήση του αυτοκινήτου προσφέροντας εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης.

Αυτός ο κανόνας θα διέπει όλες τις δράσεις της δημοτικής αρχής, χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς, και όλα τα σχετικά έργα θα βρίσκονται σταθερά στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας.

Η δεύτερη: Ένα νέο μοντέλο διοίκησης του δήμου, που θα τον καθιστά πιο αποτελεσματικό. Ήδη δώσαμε το πρώτο δείγμα γραφής, αναθέτοντας και στους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης μας (είτε ως αντιδήμαρχοι, είτε ως εντεταλμένοι σύμβουλοι), συγκεκριμένη ατζέντα αρμοδιοτήτων. Όλοι οι τομείς δράσεις του δήμου, έχουν ονοματεπώνυμο. Κάθε αιρετός θα έχει καθήκον σε καθημερινή βάση, να κάνει μια πλήρη καταγραφή των προβλημάτων, να αντιμετωπίζει άμεσα τα προβλήματα της καθημερινότητας σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και βεβαίως να σχεδιάζει και να δρομολογεί παρεμβάσεις μεγαλύτερης εμβέλειας.

Η τρίτη: Μια νέα σχέση του δήμου με τον πολίτη που θα διέπεται από την αρχή: καμία απόφαση ερήμην του. Όλες οι σημαντικές αποφάσεις θα παίρνονται μετά από δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες. Στόχος μας οι πολίτες να είναι παρόντες στο νέο γίγνεσθαι της Αθήνας.

Θέλω επίσης από αυτό το βήμα να απευθυνθώ με ειλικρίνεια στους εργαζόμενους στον δήμο μας και να τους πω:

Είμαστε συνεργάτες.

Θα είμαι δίπλα σας όταν λειτουργείτε με γνώμονα το συμφέρον της πόλης και των κατοίκων της.

Γνωρίζω τις δυσκολίες στο καθημερινό σας έργο.

Θα επιχειρήσουμε να βελτιώσουμε την δημοτική μηχανή, κάνοντας την πιο λειτουργική, αντιμετωπίζοντας προβλήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα μας.

Η αφοσίωση στο έργο σας, με διαφάνεια και λογοδοσία, θα είναι ο οδηγός της δράσης μας.

Στους εκλεγμένους στο δημοτικό μας συμβούλιο και στους κοινοτικούς συμβούλους, ένα είναι το μήνυμα:

Δεν ξεχνάμε ούτε ένα λεπτό την εντολή που μας ανέθεσαν οι Αθηναίοι.

Να ασκήσουμε τα καθήκοντα μας με κοινωνική ενσυναίσθηση, αποτελεσματικά, και με πλήρη διαφάνεια σε κάθε μας απόφαση.

Στους αιρετούς της περιφέρειας, σας λέμε,

Είσαστε, είμαστε φυσικοί συνεργάτες.

Χρειάζεται καλή και εποικοδομητική συνεργασία για μεγάλες παρεμβάσεις και βελτίωση των υποδομών.

Στην κεντρική διοίκηση, την κυβέρνηση και  τους υπουργούς, σας ζητάμε,

Μην σχεδιάζετε και αποφασίζετε ερήμην μας,

Εμπιστευθείτε μας,

Δώστε μας τα εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να βελτιώσουμε τις πόλεις μας,

Συνεργαστείτε με τους αιρετούς των δήμων, με την δημοτική αρχή της πρωτεύουσας,

για να γίνουν οι παρεμβάσεις που όλοι συνομολογούμε ότι απαιτούνται, με το βλέμμα στραμμένο στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα.

Και στους βουλευτές της περιφέρειάς μας, σας καλούμε,

Σταθείτε δίπλα μας,

Μεταφέρετε την φωνή της Αθήνας και των κατοίκων της, στην Βουλή.

Η Αθήνα μας έχει όλους ανάγκη.

Κλείνοντας, εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο μας. Σας συγχαίρω για την εκλογή σας, για τον αγώνα που δώσατε.

Και να θυμάστε,

τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Με πίστη, αισιοδοξία και ενότητα

Θα τα καταφέρουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Αφήστε ένα σχόλιο

ΑΘΗΝΑ ΤΩΡΑ All Rights Reserved.