XAΡΗΣ ∆ΟΥΚΑΣ στο Today Free Press: Η Αθήνα πρέπει να γίνει «έξυπνη πόλη»

Το Σάββατο 5 Αυγούστου ο Χάρης Δούκας παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Today Free Press “Η Αθήνα πρέπει να γίνει έξυπνη πόλη”

Πώς πήρατε την απόφαση να είστε υποψήφιος δήμαρχος και σε ποιον άνθρωπο το ανακοινώσατε πρώτα;  

Παρόλο που είναι μία τωρινή απόφαση έχει μεγάλη ιστορία πίσω της. Κι αυτό γιατί εδώ και πολλά χρόνια ασχολούμαι επιστημονικά με τις πόλεις ως βασικό πεδίο δράσης για τη χάραξη και την υλοποίηση ενεργειακών, περιβαλλοντικών και κλιματικών πολιτικών. Στις πόλεις καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες ενέργειας για τις ανάγκες ηλεκτρισμού και βέβαια για θέρμανση και ψύξη. Εδώ, στις πόλεις, θα παιχθεί το μεγάλο στοίχημα της εξοικονόμησης ενέργειας. Και είναι εδώ μέσα, στον αστικό ιστό της πόλης, που παράγεται η καινοτομία για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο παρόν και μέλλον. Από την άλλη μεριά, είμαι ενεργός στην πολιτική εδώ και αρκετά χρόνια. Όχι, ίσως, στην κεντρική σκηνή αλλά παράγοντας εξειδικευμένη πολιτική και προτάσεις για συγκεκριμένους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Η επιστημονική έρευνα μας δείχνει ότι πρέπει να δράσουμε τώρα, όχι σε δέκα χρόνια. Για αυτό και πήρα μαζί με τους συνεργάτες μου τώρα την απόφαση, αυτά για τα οποία αγωνιζόμαστε τόσα χρόνια να ζητήσουμε από τους πολίτες της Αθήνας την ευκαιρία και την τιμή να τα εφαρμόσουμε στον πρώτο Δήμο της χώρας. 

Πρόσφατα σε αυτοδιοiκητική ημερίδα στην Ηλιούπολη μιλήσατε για τις έξυπνες πόλεις. Μπορεί η Αθήνα να γίνει έξυπνη πόλη και με ποιο τρόπο; 

Σας απαντώ με βεβαιότητα ότι ναι, μπορεί να γίνει. Εφαρμόζοντας έξυπνες και καινοτόμες πρακτικές στην καθαριότητα και την ανακύκλωση. Με έξυπνες και ψηφιακές διαδικασίες θα διαχειριζόμαστε το κτιριακό δυναμικό του Δήμου και της πόλης εν γένει. Έτσι θα μπορέσουμε να κλείσουμε κενά μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και να βρούμε οικονομική στέγη για νέες οικογένειες αλλά και για αυτές που δύσκολα τα βγάζουν πέρα καθώς και για άνεργους. 

Στη διακήρυξη σας κάνετε λόγο για «αλλαγή εποχής» τι θέλετε να πείτε με αυτή την φράση; 

Η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση αλλάζουν το πρόσωπο του πλανήτη. Και αλλάζουν ριζικά τη ζωή στις πόλεις. Αυτό που φέτος βιώνουμε ως παρατεταμένο καύσωνα θα είναι ο κανόνας του μέλλοντος. Ο χρόνος τρέχει ανεπανόρθωτα, κι εμείς πρέπει να αφήσουμε πίσω μας την εποχή των ενδοιασμών και των αναβολών και να περάσουμε τώρα στην εποχή της δράσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την παγκόσμια κλιματική αλλαγή εντός των πόλεων μας. 

Το θέμα που απασχόλησε την πρωτεύουσα την προηγούμενη περίοδο είναι ο μεγάλος περίπατος. Ποια είναι η δική σας θέση 

Κοιτάξτε, αυτές είναι συζητήσεις του παρελθόντος τότε που είχαμε την πολυτέλεια να ξοδεύουμε χρόνο για τέτοια θέματα. Στη σημερινή Αθήνα και τις ανάγκες της νομίζω ότι μοιάζουν παράταιρες. Ο πολύτιμος παροντικός χρόνος μας πρέπει να αφιερωθεί με ευλάβεια στην επίλυση της καρδιάς των πραγματικών προβλημάτων της Αθήνας. Η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών είναι αυτά στα οποία εμείς θα ρίξουμε βάρος.  

Η Αθήνα μπορεί να επενδύσει στον τουρισμό; 

Μα αυτό είναι κάτι αυτονόητο! Ο τουρισμός είναι και θα παραμείνει βασική συνιστώσα της εθνικής οικονομίας. Και η Αθήνα ως λίκνο της Δημοκρατίας και του δυτικού πολιτισμού είναι ένας πολύ ελκυστικός προορισμός για εκατομμύρια επισκέπτες από όλον τον κόσμο. Όμως πρέπει να βρούμε την απαραίτητη ισορροπία έτσι ώστε ο τουρισμός να συμβάλει θετικά στη ζωή της πόλης και των κατοίκων της και να μην υποβαθμίζει την καθημερινή ζωή τους και την οικονομική κατάστασή τους.  Η ανθεκτική Αθήνα, σεβόμενη τη φέρουσα ικανότητά της, θα ρυθμίζει με βιώσιμο τρόπο τις τουριστικές ροές σε όλα της τα διαμερίσματα χωρίς να στέλνει όλο το τουριστικό ρεύμα σε ορισμένες μόνο γειτονιές πέριξ του κέντρου, κάνοντας έτσι αδύνατη την εύρεση φθηνής κατοικίας σε αυτές τις γειτονιές.

Ποιο θεωρείτε πως θα είναι το πλεονέκτημα σας απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη που είναι σήμερα δήμαρχος και γιατί να ψηφίσει εσάς; 

Στοχεύουμε στα κρίσιμα ζητήματα. Αυτά που τώρα χρειάζεται να επιλύσει η Αθήνα. Πώς θα είναι βιώσιμες οι συνθήκες σε μια μεσογειακή μεγαλούπολη τώρα που η κλιματική αλλαγή τρέχει. Και πώς θα είναι και θα νιώθουν ασφαλείς οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες της Αθήνας. Δεν σπαταλάμε χρόνο και πολιτική δράση σε μάχες που άπτονται της κεντρικής πολιτικής σκηνής και για θέματα που δεν αγγίζουν τα πραγματικά προβλήματα των Αθηναίων.  

Ο συνδυασμός σας θα έχει πολιτικό πρόσημο; 

Πολιτικό πρόσημο έχει, κομματικό όμως όχι δεν θα έχει. Η ανάδειξη των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και η ανάδειξη της αντιμετώπισή τους σε κεντρικό διακύβευμα δεν είναι ούτε κεντροαριστερή ούτε κεντροδεξιά πολιτική. Υπάρχουν πολιτικοί και στις δύο όχθες που αναγνωρίζουν τον κεντρικό χαρακτήρα αυτού του ζητήματος και αφιερώνουν πολιτικό χρόνο και ενέργεια για την επίλυσή του. Όπως υπάρχουν και άλλοι που άμεσα ή, συνήθως, έμμεσα υποβαθμίζουν τη σημασία του και δίνουν αλλού προτεραιότητα. 

Σήμερα το πολιτικό αίτημα από τους δημότες των μεγάλων αστικών κέντρων είναι να γίνουν οι πόλεις ανθεκτικές και βιώσιμες για τους κατοίκους τους στις νέες συνθήκες που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή. Αυτό είναι και το δικό μας ξεκάθαρο πολιτικό πρόσημο. Ο χρόνος τελειώνει, αλλάζουμε εποχή, επικεντρωνόμαστε στα πραγματικά προβλήματα για να θωρακίσουμε την Αθήνα και να μπορούμε να ζούμε ανθρώπινα σε αυτή και τώρα, και στα χρόνια που έρχονται. 

 

Αφήστε ένα σχόλιο

ΑΘΗΝΑ ΤΩΡΑ All Rights Reserved.