Xάρης Δούκας στη LIFO: «Η Αθήνα δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μόνο μια πόλη τουριστών»

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αθήνα ΤΩΡΑ» δηλώνει ότι δεν είναι «επαγγελματίας πολιτικός» και εξηγεί πώς θα προσεγγίσει τα προβλήματα της πόλης.

Aθήνα Τώρα» είναι το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του υποψηφίου για τον δήμο της Αθήνας, Χάρη Δούκα, και, περνώντας την πύλη της εισόδου του Εθνικού Κήπου, μου εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου της Αθήνας. «Είναι η στιγμή που θέλω να θέσω τη θεωρία στην υπηρεσία της πράξης», σημειώνει και προσθέτει: «Όταν περπατά κανείς στις γειτονιές, στους δρόμους, ανάμεσα στα κτίρια και στις πλατείες, αρχίζει να καταλαβαίνει το πραγματικό πρόσωπο της Αθήνας. Βλέπει στα πρόσωπα την απογοήτευση από μια καθημερινότητα της επιβίωσης, σε συνθήκες υποβάθμισης και ένδειας. Αλλά βλέπει και μια αξίωση για αξιοπρέπεια, μια διάθεση αντίστασης και δραστικής αλλαγής των πραγμάτων. Η καθημερινή ζωή, εκτός από την επανάληψη και την αναπαραγωγή, περιλαμβάνει και τη δυνατότητα ανατροπής, δυναμικής ανανέωσης. Κι αυτό γίνεται κατανοητό, ειδικά στις γειτονιές της πόλης».

Ο Χάρης Δούκας είναι μηχανολόγος μηχανικός και καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής στη Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Ελλάδα. Στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και εκφράζει την αισιοδοξία του ότι θα καταφέρει να μπει στον δεύτερο γύρο.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλά για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα, τις διαχρονικές παθογένειες της Αθήνας, το όραμά του για ένα ρεαλιστικό σχέδιο που θα αφορά την ουσιαστική επανεκκίνηση της Αθήνας και σχολιάζει το γεγονός ότι δεν είναι γνωστός στο ευρύ κοινό λέγοντας ότι: «Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, δεν διεκδικώ τον δήμο βάσει κληρονομικού δικαιώματος, δεν περιφέρω την υποψηφιότητά μου από ψηφοδέλτιο σε ψηφοδέλτιο, ούτε προέρχομαι από ένα lifestyle της υπερβολής».

Εμείς, στον συνδυασμό «Αθήνα ΤΩΡΑ», λέμε συγκεκριμένα: φύτευση τουλάχιστον 25.000 νέων δέντρων την επόμενη 5ετία, μείωση της θερμοκρασίας έως και 5 βαθμούς Κελσίου τους καλοκαιρινούς μήνες σε αρκετές γειτονιές της πόλης, μείωση της ηχορρύπανσης και βελτίωση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε κατά 25% μέχρι το 2028. Για εμάς, δεν είναι εργολαβία. Το πράσινο είναι οξυγόνο, είναι ζωή.

— Έχει ελπίδες ένας άνθρωπος που είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό να κερδίσει τη δημαρχία της Αθήνας;

Επιτρέψτε μου να αντιστρέψω το ερώτημα. Tι ελπίδες θα είχε να κερδίσει τη δημαρχία της Αθήνας κάποιος που είναι πολύ γνωστός στο ευρύ κοινό, αν δεν είχε το όνομα γνωστής πολιτικής οικογένειας; Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, δεν διεκδικώ τον δήμο βάσει κληρονομικού δικαιώματος, δεν περιφέρω την υποψηφιότητά μου από ψηφοδέλτιο σε ψηφοδέλτιο, ούτε προέρχομαι από ένα lifestyle της υπερβολής. Δεν με ενδιαφέρει η κάλπικη αναγνωσιμότητα. Ό,τι έχω πετύχει στην ακαδημαϊκή και στην επαγγελματική μου καριέρα είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Η πόλη μας έχει πληρώσει ακριβά δημάρχους-επαγγελματίες πολιτικούς που δεν διαθέτουν το απαραίτητο γνωστικό υπόβαθρο, προωθούν αποτυχημένα έργα βιτρίνας και χρησιμοποιούν τον δήμο ως εφαλτήριο για την πολιτική τους σταδιοδρομία. Η Αθήνα όμως δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο. Είμαι απόλυτα έτοιμος να αναλάβω την ευθύνη, να αλλάξω την Αθήνα και να βελτιώσω την καθημερινότητα των συμπολιτών μου. Και θα τα καταφέρω.

— Σε μια εποχή που οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι εμφανείς και σε μια πόλη όπου οι περιβαλλοντικές υποδομές είναι ελάχιστες, τι έχετε σκοπό να κάνετε άμεσα;

Έχω συνεργαστεί με πολλούς δήμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναπτύσσοντας σχέδια δράσης και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της ενεργειακής φτώχειας. Η ομάδα του συνδυασμού «Αθήνα ΤΩΡΑ» έχουμε εκπονήσει ήδη ένα ρεαλιστικό, κοστολογημένο και αποτελεσματικό πρόγραμμα, ένα πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο και καταθέτουμε στους πολίτες της Αθήνας. Έχουμε μια εμφανώς διαφορετική προσέγγιση από αυτήν της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2019 ο κ. Μπακογιάννης υποσχέθηκε 75.000 νέα δέντρα στην Αθήνα και τελικά έβαλε λιγότερα από 4.000. Είναι ο ίδιος δήμαρχος που, αντί να αυξήσει το ποσοστό ανακύκλωσης στο 20%, όπως υποσχέθηκε, το παραδίδει στο 3,4%. Εμείς, στον συνδυασμό «Αθήνα ΤΩΡΑ», λέμε συγκεκριμένα: φύτευση τουλάχιστον 25.000 νέων δέντρων την επόμενη 5ετία, μείωση της θερμοκρασίας έως και 5 βαθμούς Κελσίου τους καλοκαιρινούς μήνες σε αρκετές γειτονιές της πόλης, μείωση της ηχορρύπανσης και βελτίωση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε κατά 25% μέχρι το 2028. Για εμάς δεν είναι εργολαβία. Το πράσινο είναι οξυγόνο, είναι ζωή.

— Ποιος είναι ο βασικός τρόπος για να μειώσουμε τις θερμοκρασίες στην πόλη και να μην έχουμε πλημμύρες με την πρώτη βροχή;

Κατά τη διάρκεια της απίστευτης κακοκαιρίας που έπληξε τη Θεσσαλία, ο κ. Μπακογιάννης δήλωνε πως η Αθήνα είναι καθόλα έτοιμη και θωρακισμένη. Ακολούθησαν σκηνές ντροπής, με κεντρικούς δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια και πολλούς συμπολίτες μας να κινδυνεύουν. Την επόμενη ημέρα αποκαλύψαμε έγγραφα που αποδεικνύουν πως ο δήμος Αθηναίων είχε πάρει έγκριση για εκπόνηση μελέτης αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης από το 2019 και δεν έχει προχωρήσει απολύτως τίποτα. Παρουσιάσαμε 7 προτάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αθήνας. Τονίσαμε πως πρέπει να καθαριστούν όλα τα φρεάτια, να βελτιωθούν τα δίκτυα ομβρίων υδάτων και να κατασκευαστούν νέα, να δημιουργηθούν τεχνικά έργα ανάσχεσης και να χρησιμοποιηθούν υλικά και τεχνολογίες, όπως οι «κήποι βροχής» που μειώνουν αισθητά τις συνέπειες των πλημμυρικών φαινομένων, καθώς και έργα ορεινής υδρονομίας στα βουνά της Αττικής και τους λόφους της Αθήνας. Τέλος, πρέπει διαχωριστούν πλήρως τα δίκτυα ομβρίων και λυμάτων, που σε κάποια σημεία της πόλης παραμένουν κοινά. Ταυτόχρονα, η μείωση της αισθητής θερμοκρασίας σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας απαιτεί συνδυασμένες δράσεις: δημιουργία συμπαγών χώρων πρασίνου, πράσινες διαδρομές, χρήση ψυχρών υλικών σε οδούς και πεζοδρόμια, πράσινα δώματα, ειδικές βαφές δρόμων και κτιρίων και κατάλληλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

— Θα θέλατε να μας πείτε μια έξυπνη ιδέα που μπορεί να έχει θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα;

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα, η κακή ποιότητα του αέρα, τα ανύπαρκτα πεζοδρόμια, η ηχορρύπανση, καθιστούν την καθημερινή ζωή των Αθηναίων αφόρητη. Η Αθήνα είναι μια «σκληρή» περιβαλλοντικά πρωτεύουσα, όμως έχουμε τις λύσεις. Μια έξυπνη ιδέα με μεγάλο αποτύπωμα στην ποιότητα ζωής των Αθηναίων είναι ο «πράσινος κανόνας του 3-30-300». Ανοίγοντας κάθε μέρα ο πολίτης το παράθυρό του, πρέπει να μπορεί να βλέπει τουλάχιστον 3 δέντρα, το 30% της γειτονιάς να είναι καλυμμένο με πράσινο και σε απόσταση τουλάχιστον 300 μέτρων από το σπίτι του να υπάρχει ένα πάρκο.

— Τι είναι αυτό που σας ξεχωρίζει από τους αντιπάλους σας, Κώστα Μπακογιάννη και Κώστα Ζαχαριάδη, στην κούρσα για τον δήμο της Αθήνας;

Η Αθήνα έχει πληρώσει ακριβά την «εκπαίδευση» δημάρχων που δεν έχουν ούτε το γνωστικό υπόβαθρο ούτε την ενσυναίσθηση να σκύψουν πάνω από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Μέσω της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής μου εμπειρίας πάνω στον σχεδιασμό πόλεων για την ενεργειακή και περιβαλλοντική τους βιωσιμότητα πιστεύω πως μπορώ να συμβάλω άμεσα και αποτελεσματικά στη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μου. Για να το πω απλά, ο λόγος που αποφάσισα να αποδεχτώ την τιμητική πρόταση που μου έγινε και να θέσω υποψηφιότητα για τον δήμο Αθηναίων είναι γιατί προτιμώ να «κάθομαι σε αναμμένα κάρβουνα», παρά να «κάθομαι στα αυγά μου». Μάλιστα, σε όλες τις μετρήσεις που έχουμε στα χέρια μας, φαίνεται πως ανάμεσα στους συνυποψηφίους μου είμαι ο μόνος που μπορεί να κερδίσει τον κ. Μπακογιάννη στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Αναλαμβάνω την ευθύνη να βελτιώσουμε τη ζωή μας, αλλάζοντας την πόλη μας.

— Υπερτουρισμός, τραπεζοκαθίσματα, υψηλά ενοίκια, κίνηση στην πόλη. Η πρωτεύουσα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Υπάρχει ελπίδα να αλλάξει αυτή η εικόνα ή είναι ένα χαμένο στοίχημα;

Η Αθήνα δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μόνο μια πόλη τουριστών. Επίσης, υπάρχει το σοβαρό πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης. Από την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών θα κάνουμε πράξη το σχέδιο «στέγη για όλους» και υλοποιούμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα αξιοποίησης όλων των ακατοίκητων κτιρίων του δήμου Αθηναίων. Ταυτόχρονα, ασκούμε πίεση στην κυβέρνηση για την αξιοποίηση των ανενεργών δημόσιων κτιρίων για τη μετατροπή τους σε κοινωνική κατοικία με κίνητρα για επιστροφή μόνιμων κατοίκων και νέων ζευγαριών σε γειτονιές του κέντρου. Επιπλέον, για εμάς ο ελεύθερος χώρος είναι δικαίωμα του πολίτη. Τα πεζοδρόμια πρέπει να είναι προσβάσιμα για όλους, για τις οικογένειες με τα καροτσάκια, τα αναπηρικά αμαξίδια, τους ηλικιωμένους. Είναι θέμα ταυτοτικό για εμάς. Είναι αδιανόητο αυτό που ακούσαμε πρόσφατα από τον κ. Μπακογιάννη, που δήλωσε «μακάρι να υπάρξει κι ένα “κίνημα τραπεζοκαθισμάτων”». Η αρμοδιότητα για την επιβολή κανόνων που διευκολύνουν την προσβασιμότητα των πολιτών σε δημόσιους χώρους ανήκει στον δήμο. Ο κόσμος θέλει δήμαρχο που να επιβάλει τον νόμο, όχι το σιντριβάνι της Fontana di Trevi με τις ευχές.

— Το Airbnb αποτελεί ευχή ή κατάρα για την πόλη;

Οτιδήποτε γίνεται με προχειρότητα και χωρίς κανόνες, διαταράσσει τη ζωή στην πόλη και δημιουργεί δυσάρεστες ανισορροπίες. Η αύξηση στη βραχυχρόνια μίσθωση την τελευταία δεκαετία είναι τρομακτική και φτάνει στα επίπεδα του 450%. Και αν είναι φυσιολογικό ένας ιδιοκτήτης να νοικιάζει ένα διαμέρισμα για να βγάλει τα προς το ζην, είναι απολύτως παράλογο να αγοράζονται ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα από funds και κατόχους «χρυσής βίζας». Πρέπει επιτέλους να μπει ένα όριο, δηλαδή ό,τι έχει γίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Άμστερνταμ, το Βερολίνο και το Δουβλίνο, που έχουν εφαρμόσει χρονικούς περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση με άκρως θετικά αποτελέσματα. Επίσης, συνεργαζόμαστε με πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ούτως ώστε οι τουριστικές ροές να διανέμονται σε όλη την έκταση του δήμου και να μην επιβαρύνουν υπέρμετρα κάποιες γειτονιές. Αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσω της εκπόνησης μελέτης προσδιορισμού της φέρουσας τουριστικής ικανότητας κάθε δημοτικής κοινότητας και των ορίων των τουριστικών καταλυμάτων.

— Πώς μπορεί ένας δήμαρχος να «σπάσει» τις πιάτσες και την εμπορία ναρκωτικών;

Το θέμα της εμπορίας ναρκωτικών και το πρόβλημα με τις κινούμενες στο κέντρο πιάτσες είναι ένα πολυδιάστατο πρόβλημα που απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και ειλικρινή συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του δήμου και των εμπλεκόμενων φορέων. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αστέγων σήμερα στην Αθήνα είναι άνθρωποι εξαρτημένοι από διάφορες ψυχοδραστικές ουσίες, χωρίς πρόσβαση στις δομές υγείας, οι οποίοι πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από τον δρόμο και να οδηγηθούν σε ασφαλές μέρος. Δεν είναι ξεχωριστό κομμάτι της κοινωνίας. Το πρόβλημα είναι κοινό, δεν είναι μόνο δικό τους. Ο δήμος πρέπει να συντονίσει τους αρμόδιους φορείς, ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικότερα τα προγράμματα απεξάρτησης, χωρίς τιμωρητικές πρακτικές, να δημιουργηθούν περισσότεροι χώροι ελεγχόμενης χρήσης, να ενισχυθεί το street-working και να διαμορφωθούν προγράμματα κοινωνικής ένταξης και επαγγελματικής αποκατάστασης, στα οποία θα λαμβάνεται υπόψη η γνώμη και η εμπειρία των χρηστών. Και φυσικά, μεγάλη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στην πρόληψη, υιοθετώντας στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στα σχολεία. Στόχος μας είναι να ζούμε όλοι μαζί με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

— Πού οφείλεται, κατά τη γνώμη σας, το εντεινόμενο αίσθημα της ανασφάλειας σε πολλές γειτονιές της πόλης; Είστε υπέρ ή κατά της σύμπραξης της ελληνικής με τη δημοτική αστυνομία;

Το να νιώθει ένας πολίτης ασφαλής στην πόλη του είναι ένα βαθιά προοδευτικό ζήτημα, αλλά, δυστυχώς, πολλές φορές μπερδεύουμε την ασφάλεια με την καταστολή. Η σύμπραξη της δημοτικής αστυνομίας με την ΕΛ.ΑΣ. είναι μία ακόμα υπόσχεση της απερχόμενης δημοτικής αρχής που δεν έγινε πράξη. Όπως αναφέρουμε ρητά στο πρόγραμμά μας, προχωράμε άμεσα στη συνεργασία Δημοτικής και Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ σε συνεννόηση με το υπουργείο Προστασίας Πολίτη και τον σύλλογο εργαζομένων, η δημοτική αστυνομία αναλαμβάνει πρόσθετα καθήκοντα, αυξάνοντας ταυτόχρονα σημαντικά το προσωπικό της. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των περιπολιών στο κέντρο αλλά και στις πιο απομακρυσμένες γειτονιές της Αθήνας. Ταυτόχρονα, βασιζόμενοι σε βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, οι νέες προσλήψεις θα αφορούν και δημοτικούς αστυνομικούς με μεταναστευτική καταγωγή για αποδοτικότερη αστυνόμευση σε γειτονιές με αυξημένο ποσοστό κατοίκων μεταναστευτικής καταγωγής, όπως συμβαίνει σε τόσες άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ασφάλεια, όμως, δεν είναι μόνο η αστυνόμευση. Θα φωτίσουμε και θα καθαρίσουμε τις πλατείες, έτσι ώστε να μειώνονται οι συνθήκες που ευνοούν την παραβατικότητα, και θα οργανώσουμε πολύ περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ στις γειτονιές της πόλης, έτσι ώστε να αποκτήσουν και πάλι τη ζωντάνια τους.

— Ένα ιστορικό κτίριο του δήμου Αθηναίων καταλαμβάνεται από αντιεξουσιαστές. Πώς αντιδρά ο δήμαρχος Χάρης Δούκας;

Η πρώτη έννοια οποιουδήποτε δημάρχου θα πρέπει να είναι η συνεργασία με την πολιτεία για την ασφάλεια των πολιτών και την προστασία του δημόσιου χώρου. Είναι σημαντικό να διασφαλίζουμε τον διάλογο, το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, με σεβασμό στους νόμους του κράτους, ενώ παράλληλα να αντιμετωπίζουμε τις ανησυχίες των πολιτών με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο.

— Στην Αθήνα ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού αποτελείται από μετανάστες. Στις Βρυξέλλες έχουμε δει Έλληνα δήμαρχο. Εσείς θα τοποθετούσατε στη θέση ενός αντιδημάρχου έναν κάτοικο αλβανικής καταγωγής;

Ένας από τους βασικούς στόχους ενός δημάρχου πρέπει να είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου όλοι οι δημότες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν και να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της πόλης. Όταν κληθώ να επιλέξω ανθρώπους για να προσφέρουν στον δήμο, δεν θα το κάνω βάσει της καταγωγής, του φύλου, της θρησκείας ή του σεξουαλικού τους προσανατολισμού τους αλλά με κριτήριο τις ικανότητες, τις γνώσεις και τη δέσμευσή τους να προσφέρουν ουσιαστικά στους συμπολίτες τους. Η διαφορετικότητα είναι η δύναμή μας και πρέπει να την αξιοποιήσουμε.

— Υπάρχει κάποιος δήμαρχος από το παρελθόν που σας αντιπροσωπεύει ως θετικό παράδειγμα;

Δεν νομίζω πως υπάρχουν πολλοί που μπορούν να αρνηθούν ότι ο αείμνηστος Δημήτρης Μπέης είναι σημείο αναφοράς στο αυτοδιοικητικό κίνημα και ο υψηλός πήχης που κάθε δήμαρχος πρέπει να θέτει στον εαυτό του. Είναι σημαντικό να θυμηθούμε πως επί δημαρχίας του η Αθήνα γέμισε με πράσινο, ενώ ο ίδιος πρωτοστάτησε και στην επανάκτηση χιλιάδων στρεμμάτων δημόσιου χώρου. Επίσης, ο Δημήτρης Μπέης προώθησε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, καθιέρωσε τις λέσχες φιλίας για τους δημότες μεγαλύτερης ηλικίας και κατά τη θητεία του είχαμε μια πραγματική πολιτιστική επανάσταση στην πόλη. Από κει και πέρα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, η Αθήνα έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από δημάρχους που είδαν και βλέπουν την ενασχόλησή τους με την αυτοδιοίκηση ως ένα απαραίτητο σκαλοπάτι πολιτικής καριέρας.

— Τι αγαπάτε στην Αθήνα και τι σας εκνευρίζει;

Πρώτα απ’ όλα αγαπώ αυτό που δίνει ζωή, ρυθμό και αξία στην πόλη μας, δηλαδή τους ανθρώπους της. Αγαπώ τις γειτονιές που αντιστέκονται και προσπαθούν να παραμείνουν ανθρώπινες, το πείσμα των κατοίκων αυτής της πόλης, όταν παλεύουν για περισσότερο χώρο, περισσότερο ουρανό, καλύτερη ζωή. Αγαπώ την ιστορία και τον πολιτιστικό πλούτο της Αθήνας. Με εκνευρίζει που σε έναν δήμο, ο οποίος, όπως ισχυρίστηκε πρόσφατα ο απερχόμενος δήμαρχος, αναβαθμίστηκε από τη Moody’s, τραυματίζονται μαθητές σε σχολεία από σοβάδες που πέφτουν και παιδιά κάνουν μάθημα σε κοντέινερ. Με εκνευρίζει να βλέπω εν έτει 2023 ανθρώπους να παρασύρονται από χείμαρρο στη Βασιλίσσης Σοφίας, επειδή ο δήμος και η περιφέρεια δεν καθάρισαν τα φρεάτια. Με εκνευρίζει η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η υπερβολική μόλυνση του αέρα, η ηχορρύπανση, το τσιμέντο. Με εκνευρίζει που θεωρούμε ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει και ότι είμαστε σχεδόν καταδικασμένοι να βιώνουμε μια συνεχή υποβάθμιση της πόλης και της καθημερινότητάς μας. Γι’ αυτό όμως είμαι εδώ, για να αλλάξω όλα αυτά που μας εκνευρίζουν και να πολλαπλασιάσουμε τους λόγους που αγαπάμε την πόλη μας όχι αύριο, τώρα.

— Ποιους θεωρείτε ήρωες της καθημερινότητας στην Αθήνα;

Μου έλεγε ο παππούς μου για τον γείτονά μας: «Κάνει δύο δουλειές για να τα βγάλει πέρα η οικογένειά του και έχει το κούτελό του καθαρό. Αυτός, Χάρη, είναι ήρωας». Δυστυχώς, η Αθήνα και συνολικά η Ελλάδα παράγει περισσότερους καθημερινούς ήρωες απ’ όσους θα έπρεπε. Ήρωες είναι όσοι αντιμετωπίζουν τις καθημερινές προκλήσεις με αξιοπρέπεια και ανθρωπιά. Είναι οι γείτονες που βοηθούν ο ένας τον άλλον, οι εργαζόμενοι γονείς που προσπαθούν, χωρίς βοήθεια από το κράτος, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, οι γιατροί και οι νοσηλευτές, οι δάσκαλοι, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι εθελοντές και οι καλλιτέχνες που προσπαθούν να δημιουργήσουν ελπίδα. Ήρωες είναι αυτοί που προσφέρουν αλληλεγγύη και ζεστασιά. Και μια που μιλάμε για ηρωισμό, η σκέψη μας πάει και σε όλους όσοι τα τελευταία 4 χρόνια διέσχιζαν την Πανεπιστημίου, πηγαίνοντας στη δουλειά τους ή επιστρέφοντας στο σπίτι τους.

https://www.lifo.gr/stiles/optiki-gonia/haris-doykas-i-athina-den-mporei-kai-den-prepei-na-einai-mono-mia-poli

Αφήστε ένα σχόλιο

ΑΘΗΝΑ ΤΩΡΑ All Rights Reserved.