Χάρης Δούκας στα ΝΕΑ: Η υπέρβαση είναι εφικτή

Η υπέρβαση στη Β. Όλγας είναι εφικτή
Χάρης Δούκας, εκλεγμένος Δήμαρχος Αθηναίων

Συνέντευξη στην εφημερίδα τα ΝΕΑ, Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

Επισημαίνοντας τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στους κατοίκους των περιοχών, γύρω από τη Βασιλίσσης Όλγας, ο Χάρης Δούκας λέει στα «ΝΕΑ» πως επιδίωξή του ως δημάρχου Αθηναίων είναι η εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης για τη λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας και η υπέρβαση αδιέξοδων συγκρούσεων. «Ας αντικρύσουμε την αλήθεια κατάματα. Η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Β. Όλγας ήταν εξαρχής λάθος», αναφέρει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ένα ατυχές «παράδειγμα»:

(α) Πολεοδομικά, γιατί πρόκειται για έναν δρόμο που δεν έχει αστικό μέτωπο και χρήσεις, οι οποίες συνιστούν βασικές προϋποθέσεις για να προταθεί επιπλέον πεζοδρόμηση. Αυτός είναι και ο λόγος που στη σημερινή της μορφή, η Β. Όλγας χρησιμοποιείται ελάχιστα από πεζούς και ποδηλάτες, οι οποίοι ορθώς επιλέγουν να κινούνται μέσα από το Ζάππειο και τον Εθνικό κήπο.

(β) Περιβαλλοντικά, καθώς όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα, το κυκλοφοριακό κομφούζιο οδήγησε σε αυξημένη περιβαλλοντική επιβάρυνση σε όλο το κέντρο τη Αθήνας.

(γ) Κυκλοφοριακά, γιατί δεν έχει υπάρξει καμία άλλη παρέμβαση εκτόνωσης της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης, π.χ. με ενίσχυση των ΜΜΜ ή χάραξη εναλλακτικών διαδρομών.

(δ) Κοινωνικά, γιατί η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν προχώρησε σε μελέτες κοινωνικής «ωρίμανσης» στην κοινή γνώμη.

(ε) Πολιτισμικά, καθώς η «ετεροχρονισμένη» παρέμβαση της Υπουργού Πολιτισμού για την εξεύρεση «σημαντικών» αρχαιολογικών ευρημάτων, όπως δήλωσε, έχει επικριθεί ως εργαλειακή παρέμβαση υπέρ του «σφάλματος», αφού αύξησε τα ερωτήματα ως προς τον χρόνο των ανακαλύψεων, το εύρος των ανασκαφών, την αξιολόγησή τους  κ.α.

(στ) Ιστορικά, καθώς αυτό που επιχειρείται να υλοποιηθεί στη Β. Όλγας δεν συνάδει με το όραμα της Μελίνας Μερκούρη και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων.

«Η ΔΙΧΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ».

Ο εκλεγμένος δήμαρχος Αθηναίων υπογραμμίζει  πως ως αποτέλεσμα όλων αυτών εκδηλώνονται έντονες αμφισβητήσεις που διχάζουν τους επιστήμονες και την κοινή γνώμη. «Η διχαστική αυτή αντίληψη δεν πρέπει να συνεχιστεί. Είναι ευθύνη μου ως εκλεγμένου Δημάρχου να διασφαλίσω τη μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση απόψεων, υπερβαίνοντας τους διαχωρισμούς. Για εμένα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Νικήτρια πρέπει να είναι μόνο η Αθήνα».

Όπως τονίζει, στόχος του είναι να ανοίξει η Βασιλίσσης Όλγας και να καταθέσει προς συζήτηση την ολοκληρωμένη πρόταση του συνδυασμού για τη δημιουργία ενός “ανοικτού αρχαιολογικού πάρκου”, σύμφωνα και με την αντίληψη την οποία έχει μελετήσει και εφαρμόσει με συνέπεια ο Πέτρος Θέμελης. «Εξάλλου, αυτός ήταν και ο πραγματικός στόχος της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας.  Η αρχική ιδέα, μάλιστα, της μελέτης Προβελέγγιου (1998) περιελάμβανε την ανάδειξη της κοίτης του Ιλισού, από τη Β. Όλγας μέχρι την Αγ. Φωτεινή. Για τον λόγο αυτό είναι αναγκαίο να σταματήσουμε το λάθος. Είναι απόφασή μας να αναστείλουμε το παρόν έργο στη Β. Όλγας και να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα μπροστά. Διαφορετικά, ο κίνδυνος να αποστεωθεί ανεπανόρθωτα το όραμα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων είναι μεγάλος».

«Δηλώνουμε, επίσης, αμετακίνητοι στη βασική προγραμματική μας δέσμευση για μία πράσινη Αθήνα. Με πραγματικό περιορισμό της κυκλοφορίας οχημάτων, με βιώσιμη κινητικότητα, με αξιοποίηση των αρχαιολογικών ευρημάτων και ενοποίηση των δημόσιων, πολιτιστικών, και πράσινων χώρων, μαζί με τους κατοίκους και την επιστημονική κοινότητα», καταλήγει.

1 Comments

  • by Απόστολος Κωνσταντινιδης
    Posted 04/11/2023 17:31

    Σωστά, είναι απόλυτα αναγκαία η πραγματική συμμετοχή και συμβολή της Επιστημονικής κοινότητας στο σχεδιασμό και στις λειτουργίες της πόλης.

Αφήστε ένα σχόλιο

ΑΘΗΝΑ ΤΩΡΑ All Rights Reserved.