Συνέντευξη στην Political: Η Ιστορία είναι γεμάτη από δεδομένους

  • Ποια ήταν τα στοιχεία που σας έπεισαν για να δώσετε την μάχη για τον Δήμο της Αθήνας;

H ειδίκευσή μου ως καθηγητής του Πολυτεχνείου είναι οι πολιτικές για την ενέργεια, το περιβάλλον και τον κλίμα, με πολυετή εμπειρία στην εφαρμογή στις πόλεις και στους απαραίτητους τεχνο-οικονομικούς και κοινωνικούς μετασχηματισμούς. Για τα θέματα αυτά έχω αναπτύξει σχέδια, δράσεις, παρεμβάσεις και προγράμματα βιωσιμότητας σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, που είχαν σημαντικά θετικά αποτελέσματα για τις ζωές των κατοίκων.

Ίσως λοιπόν να ήταν και αναπόφευκτο να επεκταθώ κάποια στιγμή στο «πεδίο», όπου η επιστημονική προσέγγιση συναντά την πολιτική εφαρμογή.

Σημασία ασφαλώς έχει ο χρόνος του «τώρα» που επέλεξα, αφού κυρίαρχα θέματα βιωσιμότητας των πόλεων διακυβεύονται στον παρόντα χρόνο, όπως όλοι μας βιώνουμε με τον πλέον δραματικό τρόπο. 

Σε όλα αυτά προσθέστε και μια συναισθηματική μου αναφορά, αφού η Αθήνα είναι η γενέθλια πόλη, όπου έκανα τα πρώτα βήματα στη ζωή και έκτοτε με ακολουθεί όπου και αν βρίσκομαι.

  • Γιατί το ΠΑΣΟΚ προτίμησε την αυτόνομη πορεία και δεν έκανε ανοίγματα σε  συνεργασίες; 

Αν κοιτάξετε τη λίστα με τα πρόσωπα που στελεχώνουν το συνδυασμό μας «Αθήνα Τώρα», θα διαπιστώσετε ότι καλύπτουν ένα ευρύτερο φάσμα ανθρώπων, αντιλήψεων, διαδρομών που συγκλίνουν σε μια κοινή κατεύθυνση. Αυτό θέλουμε να επιτύχουμε, μια ευρύτερη συμμαχία σε μια κοινή πορεία που ξεκινά από τη δυναμική της κοινωνίας και δεν είναι μια συμμαχία κορυφής, ερήμην της βάσης. 

Τώρα είναι ώρα να μιλήσουν οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες. Αυτοί θα καθορίσουν τα βήματα περαιτέρω συγκλίσεων και συμμαχιών. 

  • Σε μια προσπάθεια απολογισμού  της θητείας του Κ. Μπακογιάννη  ποια είναι τα αρνητικά αλλά και τα θετικά στοιχεία του έργου του.

Οι επικρίσεις που εκδηλώνονται  για την τρέχουσα διαχείριση του Δήμου είναι γνωστές σε όλους, βιώνονται καθημερινά από τους κατοίκους. Μια εμμονή σε μεγαλεπήβολες κεντρικές επιλογές, που δεν βρήκαν μια αποτελεσματική εφαρμογή, αλλά ένα ράβε-ξήλωνε σε ένα σκηνικό από παρεμβάσεις αποσπασματικές, εδώ και εκεί.  

Το θέμα όμως δεν είναι απλώς κάποιες βελτιώσεις σε επιμέρους λανθασμένες επιλογές, κάποια καλύτερη διαχείριση, όσο σημαντική και αν είναι αυτή. 

Είναι κυρίως η αλλαγή αντίληψης μια καινούργια προσέγγιση στα πράγματα της πόλης, από την αδυναμία παρέμβασης στις προκλήσεις της εποχής σε ένα νέο κύκλο παρέμβασης απέναντι στα ανάγκες των καιρών.

Θεμελιώδες είναι για εμάς το θέμα της βιωσιμότητας της πόλης και το συνδέουμε με μια σειρά από κρίσιμα θέματα όπως η υγεία, η ασφάλεια, η παιδεία, το συγκοινωνιακό πρόβλημα.

Και ξεκινάμε με το οξυγόνο, με τον αέρα που αναπνέουμε. Είμαστε στις τελευταίες θέσεις σε ό,τι αφορά στην ποιότητα του αέρα στην Αθήνα. Είναι θέμα υπαρξιακό για όλους όσους ζούμε και δουλεύουμε στην Αθήνα. Σκεφτόμαστε λοιπόν, και σχεδιάζουμε μια Αθήνα πράσινη. Θα δουλέψουμε μαζί με τους κατοίκους για να αυξηθεί το πράσινο παντού. Το πράσινο βελτιώνει την ποιότητα του αέρα και μειώνει τη θερμοκρασία.     

 

  • Πως απαντάτε σε όσους θεωρούν δεδομένη μια νέα θητεία του νυν δημάρχου;

Η ιστορία είναι γεμάτη από «δεδομένους» που στην πορεία ανατρέπονται. Οι ιδέες, οι προτάσεις και οι καλές πρακτικές εφαρμογής, είναι εκείνες που καθορίζουν πάντα το αποτέλεσμα, πριν ακόμα αυτό καταγραφεί. Θα δώσουμε τον αγώνα ώστε οι προτάσεις να αποκτήσουν την δυναμική που χρειάζεται η πόλη. Πιστεύουμε ότι η δυναμική των απόψεων μας, η συνδιαμόρφωση τους με τη συμμετοχή των πολιτών, μπορεί να κάνει την εκλογική ανατροπή. 

 

  • Ποιο είναι το όραμα σας για την Αθήνα και γιατί ένας πολίτης θα πρέπει να σας εμπιστευθεί; 

Συνοπτικά, το σχέδιο-όραμα για την πόλη, μπορεί να περιγράφει με ένα τρίπτυχο για την Αθήνα:

Πράσινη Πόλη, με προτεραιότητα στο περιβάλλον, την πράσινη ενέργεια για την υγιή και καθαρή ανάσα του βιωμένου χώρου, τις φυσικές και οικοδομημένες σχέσεις, ασπίδα απέναντι στις απειλές της ανέχειας, των αποκλεισμών και των ανισοτήτων.

Ασφαλής Πόλη, απέναντι στην παραβατικότητα, τη βία, με διαφύλαξη των αρχών της Ελευθερίας και Δημοκρατίας. 

Δημιουργική Πόλη, που αξιοποιεί τις τεχνολογικές εφαρμογές στις υπηρεσίες, σε κάθε δραστηριότητα στην εξυπηρέτηση των πολιτών και της πόλης. Δημιουργεί το περιβάλλον για μια Δια Βίου Σχέση με τη Μάθηση, τον Πολιτισμό, την Τέχνη.

Τα παραπάνω είναι αντικείμενο συνεχούς εξειδίκευσης από εκλεκτά στελέχη που απαρτίζουν το συνδυασμό μας, καθώς και από ανθρώπους της καθημερινής ζωής που διαθέτουν την εμπειρία της κάθε περιοχής του αστικού χώρου.

Και αποκτούν αξία όταν συμβαδίζουν με την ενεργό συμμετοχή των ανθρώπων της Αθήνας αντί της «από πάνω προς τα κάτω» επιβολής όπως συνήθως γίνεται. Το στοίχημα είναι η αμοιβαία κατάκτηση της εμπιστοσύνης, της ειλικρίνειας, της συμμετοχής.

Αφήστε ένα σχόλιο

ΑΘΗΝΑ ΤΩΡΑ All Rights Reserved.