Χάρης Δούκας στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ: Με αισιοδοξία μπροστά στην ευθύνη

Η αισιοδοξία στα νέα ξεκινήματα είναι αναγκαία. Αλλά αισιοδοξία χωρίς υπευθυνότητα, δράση και προσπάθεια για αλλαγή, δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση. 

Το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο που συνυπογράψαμε με τους πολίτες της Αθήνας την προηγούμενη Κυριακή, συνοδεύεται από μια μεγάλη ευθύνη: Να μετατρέψουμε την αισιοδοξία σε πραγματικότητα, να αποκτήσουν περιεχόμενο οι λέξεις μας και να περάσουμε στην πράξη. 

Το όμορφο ταξίδι που άρχισε πριν από περίπου δυόμιση μήνες με τη δημιουργία του ανεξάρτητου συνδυασμού «ΑΘΗΝΑ ΤΩΡΑ», κατέρριψε βαθιά εδραιωμένες αντιλήψεις για “δεδομένους” νικητές και αγώνες που χάνονται πριν καν δοθούν. Ένα ταξίδι που απέδειξε ότι, τελικά, πολιτική δεν είναι μόνο η τέχνη του εφικτού, αλλά και η επίμονη αναζήτηση του ανέφικτου.

Όμως στην τοπική αυτοδιοίκηση και γενικότερα στην πολιτική, έχει σημασία και ο προορισμός, όχι μόνο το ταξίδι.

Αν κοιτάξει κανείς λίγο πιο προσεκτικά τη διαδρομή μας, θα διαπιστώσει ότι τίποτα δεν ήταν αφημένο στην τύχη. Η καλά σχεδιασμένη και ευέλικτη εκστρατεία μας εισήγαγε νέα ατζέντα, διαμόρφωσε θέσεις με “τεχνοκρατική ευαισθησία” και τόλμησε να απαντήσει στις προκλήσεις της εποχής. Παρά τις δυσκολίες, καταφέραμε να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας με πειστικό τρόπο, αποφεύγοντας την τοξικότητα που πλέον απωθεί τους πολίτες. Οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι αντιλήφθηκαν ότι ακόμα και τα πιο δύσκολα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με σχέδιο και όραμα, με τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία, με τις αναγκαίες αναπροσαρμογές, όπου χρειάζεται, και φυσικά με διαβούλευση και συμμετοχή των πολιτών σε κάθε βήμα.

Δεν έχουμε ούτε λεπτό για χάσιμο. Από 01/01/2024 και με οδηγό το πρόγραμμα μας που υιοθετήθηκε από τους πολίτες της Αθήνας, δημιουργούμε μια άμεση και ζωντανή σχέση με τις γειτονιές, που είναι και το επίκεντρο του σχεδίου επανεκκίνησης της πόλης μας.

Έχω πλήρη επίγνωση των προσδοκιών που δημιουργήσαμε στους κατοίκους της Αθήνας. Σε αυτούς θα λογοδοτούμε κάθε μέρα που θα καλούμαστε να απαντήσουμε σε πιεστικές ανάγκες όπως η στέγη, η καθαριότητα, το πράσινο, η ασφάλεια, η προσβασιμότητα, η αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων, η αντιμετώπιση της ενεργειακής και κλιματικής κρίσης. 

Μπροστά μας υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις. Το κέντρο της Αθήνας χρειάζεται ανανέωση, οι υποδομές μας χρειάζονται ενίσχυση και οι κοινωνικές ανισότητες απαιτούν άμεση προσοχή. Πρέπει να δημιουργήσουμε περισσότερους πράσινους χώρους, να ενισχύσουμε τις κοινωνικές υπηρεσίες για τους πιο ευάλωτους και να υποστηρίξουμε την τοπική οικονομία.

Δε φοβόμαστε τις ευθύνες, το αντίθετο. Αναζητούμε περισσότερες αρμοδιότητες για την τοπική αυτοδιοίκηση, που αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στα προβλήματα της καθημερινότητας και τις προκλήσεις της εποχής μας.

Για το λόγο αυτό έχω προτείνει, με επιστολή μου προς τους πολιτικούς αρχηγούς, την άμεση έναρξη διαλόγου για τη δημιουργία ενός πραγματικά μητροπολιτικού Δήμου. Πρέπει να μπει ένα τέλος στο αναχρονιστικό μοντέλο του κρατικού υπερσυγκεντρωτισμού και των αλληλοεπικαλύψεων αρμοδιοτήτων, εις βάρος των ίδιων των πολιτών.

Θέλουμε ένα Δήμο, που να εξυπηρετεί την κοινωνία, όχι τους γραφειοκράτες.

Προσκαλώ λοιπόν, τις Αθηναίες και τους Αθηναίους, να γίνουν μέρος και συμμέτοχοι αυτής της προσπάθειας. Να σταθούν δίπλα μας, να μοιραστούν ισότιμα τις ιδέες τους και να συμβάλλουν ενεργά. Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. 

Αφήστε ένα σχόλιο

ΑΘΗΝΑ ΤΩΡΑ All Rights Reserved.