Χάρης Δούκας στο Gazzetta: «Θέλω πραγματικά να δουλέψω για την Αθήνα, την πόλη που αγαπώ, την πόλη που ζω»

Ο Χάρης Δούκας μίλησε στο Gazzetta για την υποψηφιότητά του στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, παραχώρησε συνέντευξη στο Gazzetta και αναφέρθηκε σε σημαντικά θέματα που απασχολούν τους κατοίκους της πρωτεύουσας και πώς μπορεί να τα αλλάξει, ενώ μίλησε και για το φαινόμενο της οπαδικής βίας.

Έχοντας το γνωστικό υπόβαθρο, αφού είναι Μηχανολόγος Μηχανικός και Καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης στη Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ανέφερε πως θα κάνει πράξη τα έργα που χρειάζεται η πρωτεύουσα και δεν θα μείνει στα λόγια.

«Θέλω πραγματικά να δουλέψω για την πόλη που αγαπώ, την πόλη που ζω και να καταφέρουμε όλοι μαζί να αλλάξουμε την Αθήνα», τόνισε.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε σημαντικά θέματα που απασχολούν τους δημότες της Αθήνας όπως π.χ. οι πλημμύρες, οι ασφάλεια των πολιτών σε κάποιες περιοχές αλλά και πολλά άλλα.

«Όταν ξεκινάς να χτίζεις μια οικοδομή, δε ξεκινάς από την πρόσοψη, αλλά από τα θεμέλια», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, απάντησε και για το φαινόμενο της οπαδικής βίας στην χώρα μας και στο πώς ο Δήμος σε συνεργασία με την Πολιτεία θα μπορούσε να συμβάλλει στην αντιμετώπισή της, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως μετά τις εκλογές σκοπεύει να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σχετικά με αυτό το θέμα.

Αναλυτικά όσα είπε στο Gazzetta:

-Πώς έγινε η πρόταση για να είστε υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας; Ποια ήταν η αρχική σας αντίδραση; Πώς ένας καθηγητής του ΕΜΠ αποφασίζει να διεκδικήσει την δημαρχία της Αθήνας;

«Η Αθήνα έχει πληρώσει διαχρονικά πολύ ακριβά “μαθητευόμενους” δημάρχους και επαγγελματίες πολιτικούς χωρίς γνωστικό υπόβαθρο, χωρίς ικανότητα σχεδιασμού, που αρκούνται σε έργα βιτρίνας. Τέτοια φαινόμενα οδηγούν στην απαξίωση της πολιτικής στα μάτια των πολιτών. Αυτό θέλουμε να αλλάξουμε. Να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη.

Είναι αυτό που έλεγα συχνά στους φοιτητές μου: “Αφήστε τα πληκτρολόγια και πηγαίνετε στο πεδίο, στην πράξη”.

Θέλω πραγματικά να δουλέψω για την πόλη που αγαπώ, την πόλη που ζω και να καταφέρουμε όλοι μαζί να αλλάξουμε την Αθήνα.

Δεν προσπαθώ να πείσω τους πολίτες πως ο κ. Μπακογιάννης είναι ανεπαρκής. Εμπιστεύομαι την κρίση τους. Θέλω να τους πείσω ότι εγώ μπορώ να είμαι πιο αποδοτικός.

Αποφάσισα να μπω στο πεδίο της πολιτικής μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς πιστεύω βαθιά πως οι δήμοι και οι κοινότητές μας, είναι η πρώτη γραμμή άμυνας σε έναν κόσμο που η ασφάλεια και η ευημερία δεν είναι πια καθόλου αυτονόητα.

Και για τους λάτρεις του στοιχήματος, θα πρότεινα αυτό τον αγώνα να το παίξετε Χ ημίχρονο – διπλό τελικό, καθώς ήδη οι στοιχηματικές εταιρείες -αλλά και οι μετρήσεις- δίνουν μια πολύ καλή απόδοση για την είσοδό μου στον δεύτερο γύρο, αλλά για τη νίκη μου απέναντι στον κ. Μπακογιάννη».

-Στην περίπτωση που εκλεγείτε, τι θα αλλάζατε πρώτα στην πρωτεύουσα; Τα προβλήματα για τους κατοίκους είναι αρκετά, π.χ. η πρόσβαση των ΑμεΑ σε διάφορα σημεία της πόλης, τα φρεάτια, η κίνηση στους δρόμους, η ασφάλεια των πολιτών σε αρκετές περιοχές.

«Όταν ξεκινάς να χτίζεις μια οικοδομή, δε ξεκινάς από την πρόσοψη, αλλά από τα θεμέλια.

Δε μπορούμε να δεχτούμε, εν έτει 2023, να μετατρέπεται σε ορμητικό χείμαρρο η πιο κεντρική οδός της Αθήνας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα πολιτών, επειδή ο Δήμος δεν κάνει τα στοιχειώδη για να τους προστατέψει.

Είναι ανεπίτρεπτο, ο κάτοικος των Σεπολίων να πληρώνει πολύ ακριβότερα δημοτικά τέλη από τον κάτοικο της Γλυφάδας και να ζει μέσα στην ανασφάλεια.

Είναι δυστοπικό παιδιά να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ και μαθητές να τραυματίζονται από πτώση σοβάδων σε ακατάλληλα σχολικά κτήρια.

Το πρόγραμμά μας εστιάζει στις υποβαθμισμένες γειτονιές και καλυτερεύει την ποιότητα ζωής των πολιτών σε όλο το φάσμα της καθημερινότητας. Από την ασφάλεια, τις κοινωνικές υπηρεσίες και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, μέχρι το πράσινο, την προσβασιμότητα, την καθαριότητα και τον πολιτισμό».

-Τα περιστατικά της οπαδικής βίας και στην Αθήνα είναι πολλά. Μπορεί ο Δήμος σε συνεργασία με την Πολιτεία που ήδη έχει προαναγγείλει μέτρα, να συμβάλλει στην αντιμετώπισή της; Αν ναι, με ποιον τρόπο.

«Μόλις πριν λίγο καιρό βιώσαμε τον τρόμο της εισβολής ξένων οπαδών, με νεοναζιστικά χαρακτηριστικά, οι οποίοι αφού διέσχισαν σχεδόν όλη την ελληνική επικράτεια, έφτασαν ανενόχλητοι στην Αθήνα και είχαμε ως αποτέλεσμα την εν ψυχρώ δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη στη Νέα Φιλαδέλφεια. Θα ήταν υποκριτικό εκ μέρους μου να αρχίσω τα κλασικά πολιτικά ευχολόγια. Ο κόσμος έχει πλέον κουραστεί.

Η οπαδική βία επηρεάζει πλέον βαθιά την αίσθηση της δημόσιας ασφάλειας και πιστεύω στην αναγκαιότητα μιας συντονισμένης και συστηματικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Σε συνεργασία με την πολιτεία και τους συλλόγους, με βελτίωση των υποδομών, με προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και κυρίως των μαθητών στα σχολεία.

Το σίγουρο είναι πως μετά τις εκλογές θα πάρω συγκεκριμένες πρωτοβουλίες».

-Ανάμεσα στις δεσμεύσεις σας, αναφερθήκατε και στο θέμα της στεγαστικής «κρίσης» και στον στόχο οι τουριστικές ροές να κατευθύνονται σε όλη την έκταση του δήμου και να μην επιβαρύνουν υπέρμετρα κάποιες γειτονιές. Θα θέλατε να μας το αναλύσετε λίγο αυτό, καθώς πρόκειται για ένα θέμα που ενδιαφέρει πολλούς δημότες.

«Η “Στέγη για όλους” είναι μία από τις βασικές προγραμματικές μας θέσεις.

Προφανώς και η στεγαστική κρίση δεν είναι αποτέλεσμα για το οποίο ευθύνεται ο Δήμος, αλλά παρόλα αυτά η αδράνεια της απερχόμενης διοίκησης, είναι χαρακτηριστική.

Η υπερ-τουριστικοποίηση έχει εντείνει τη στεγαστική κρίση. Πρέπει να αντιληφθούμε πριν να είναι πολύ αργά πως η Αθήνα δεν μπορεί να είναι μια πόλη μόνο τουριστών.

Είναι επίσης σαφές πως πρέπει να τεθούν όρια στη βραχυχρόνια μίσθωση, όπως έγινε σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις με θετικά αποτελέσματα. Στην Ελλάδα η αύξηση από το 2015, φτάνει περίπου στο δυσθεώρητο 470%.

Στο συνδυασμό μας «Αθήνα ΤΩΡΑ», σχεδιάζουμε να συνεργαστούμε συστηματικά με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ώστε να πετύχουμε τη βέλτιστη δυνατή κατανομή των διαμερισμάτων σε όλη την έκταση της Αθήνας, με χρονικούς περιορισμούς, όπου αυτό χρειαστεί και την αναβάθμιση των οικιστικά υποβαθμισμένων περιοχών.

Επίσης, από την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησης όλων των ανενεργών κτιρίων του Δήμου, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τα 1400. Ταυτόχρονα, θα ασκούμε πίεση στην κυβέρνηση για την καταγραφή και αξιοποίηση των διαθέσιμων δημοσίων κτηρίων και τη μετατροπή τους σε κοινωνική κατοικία, με κίνητρα για νέα ζευγάρια και επιστροφή μόνιμων κατοίκων σε γειτονιές του κέντρου».

-Σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή είναι εδώ με τις προβλέψεις για το μέλλον να είναι δυσοίωνες, εσείς έχετε δεσμευτεί πως θα προσπαθήσετε να κάνετε την Αθήνα πιο «πράσινη». Αναλύστε μας λίγο το σχέδιό σας γι’ αυτό καθώς είστε και γνώστης του αντικειμένου.

«Προσωπικά έχω εργαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό αναπτύσσοντας ενεργειακές και κλιματικές πολιτικές για τον μετασχηματισμό των πόλεων.

Με το συνδυασμό μας “Αθήνα ΤΩΡΑ”, έχουμε εκπονήσει ένα συγκεκριμένο, ρεαλιστικό και καλά κοστολογημένο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της ενεργειακής φτώχειας.

Το σχέδιο μας περιλαμβάνει τη φύτευση 25.000 νέων δέντρων την επόμενη 5ετία, μείωση της αισθητής θερμοκρασίας έως και 5 βαθμούς κελσίου τους καλοκαιρινούς μήνες σε αρκετές γειτονιές της Αθήνας, βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα και σημαντική μείωση της ηχορύπανσης, μέσω συγκεκριμένων παρεμβάσεων.

Σχεδιάζουμε επίσης τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων και την παροχή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας σε 50.00 ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία δεν θα έχουν ανάγκη πλέον τις εκάστοτε επιδοματικές πολιτικές.

Το «Πράσινο Άλμα» που σχεδιάζουμε, προϋποθέτει βαθιά γνώση και διάθεση για πραγματικές αλλαγές. Δεν είναι άλλη μία προεκλογική υπόσχεση».

-Γιατί ένας δημότης της Αθήνας να επιλέξει εσάς;

«Η επόμενη πενταετία είναι η πλέον καθοριστική για το παρόν και το μέλλον της Αθήνας. Ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε ποια ακριβώς Αθήνα θέλουμε.

Έφτασε η στιγμή να μεταβούμε από το μοντέλο των πειραμάτων, όπως αυτό του κ. Μπακογιάννη, σε ένα μοντέλο σχεδιασμού, εφαρμογής και δράσης, όπως αυτό που προτείνουμε εμείς. Όχι κάποια στιγμή στο μέλλον. Τώρα.

Έχουμε τη δυνατότητα, την ομάδα και το πρόγραμμα να δημιουργήσουμε ένα νέο παράδειγμα αυτοδιοίκησης στην Αθήνα. Ένα παράδειγμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες των πολιτών και όχι στις φιλοδοξίες και το lifestyle του εκάστοτε δημάρχου.

Ως δήμαρχος Αθηναίων, οι ευθύνες θα είναι δικές μου και θα είναι περισσότερες απ’ ότι σήμερα. Δε θα πετάω την μπάλα στην εξέδρα για καθυστερήσεις και οι δεσμεύσεις μου δε θα πάνε περίπατο».

https://www.gazzetta.gr/plus/2261507/haris-doykas-thelo-pragmatika-na-doylepso-gia-tin-athina-tin-poli-poy-agapo-tin-poli

Αφήστε ένα σχόλιο

ΑΘΗΝΑ ΤΩΡΑ All Rights Reserved.