Συνέντευξη στο Καρφί: Όραμά μου είναι η Αθήνα να ξαναβρεί την ψυχή της

  • Πριν λίγες μέρες ανακοινώσατε επίσημα την διεκδίκηση της δημαρχίας στον δήμο Αθηναίων. Τι σας ώθησε, ώστε να πάρετε αυτήν την απόφαση; 

Λόγω της επαγγελματικής μου ειδίκευσης ως καθηγητής ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής στο ΕΜΠ, συμμετείχα σε πολλά σχέδια αναμόρφωσης των πόλεων στις νέες συνθήκες. Θα ήθελα να δω τις αλλαγές στην αναβάθμιση να συντελούνται και στην Αθήνα, μια πόλη-σύμβολο του πολιτισμού και της δημοκρατίας. Δεν σας κρύβω ότι και τα βιώματα της πόλης που γεννήθηκα, μεγάλωσα και είναι πάντα παρόντα στη ζωή μου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή μου αυτή .

  • Πώς χαρακτηρίζετε την δημοτική αρχή Μπακογιάννη; Ποια θεωρείτε ότι ήταν τα μεγαλύτερα λάθος της; 

Είναι σαφές ότι έχουν γίνει κάμποσα λάθη την προηγούμενη τετραετία, λάθη στα οποία έχει αναφερθεί κι ο εν ενεργεία δήμαρχος και τα βιώνουν καθημερινά οι πολίτες. Μια εμμονή σε μεγαλεπίβολες κεντρικές επιλογές, που δεν βρήκαν μια αποτελεσματική εφαρμογή, ένα ράβε-ξήλωνε και έργα αποσπασματικά εδώ και εκεί. Το θέμα όμως δεν είναι απλώς οι βελτιώσεις σε επιμέρους λανθασμένες επιλογές, όσο σημαντικές και αν είναι και είναι αυτές. Είναι η αλλαγή αναπτυξιακής κατεύθυνσης της πόλης. Ο χώρος της πόλης δεν είναι ουδέτερος, αδρανής υλική υπόσταση, που μπορεί κατά περίπτωση να γεμίζει με αντικείμενα, υποστυλώματα και σκαψίματα. 

Ο χώρος της πόλης είναι οι σχέσεις, είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι και καμμιά λύση δεν μπορεί να ευδοκιμήσει με επιβολή «από πάνω». Κεντρικό ζητούμενο είναι λοιπόν και η αλλαγή του σημερινού μοντέλου διακυβέρνησης της πόλης και η ανάδειξη μιας νέας πρότασης διακυβέρνησης, με όρους συνδιαμόρφωσης. 

 

  • Ποια προβλήματα ιεραρχείτε ως σημαντικότερα στο δήμο της Αθήνας και ποιες είναι οι προτάσεις σας γι’ αυτά;

Θεμελιώδες είναι για εμάς το θέμα της βιωσιμότητας της πόλης και το συνδέουμε με μια σειρά από κρίσιμα θέματα όπως η υγεία, η ασφάλεια, η παιδεία, το συγκοινωνιακό πρόβλημα. 

Και ξεκινάμε με το οξυγόνο, με τον αέρα που αναπνέουμε. Είμαστε στις τελευταίες θέσεις σε ό,τι αφορά στην ποιότητα του αέρα στην Αθήνα. Είναι θέμα υπαρξιακό για όλους όσους ζούμε και δουλεύουμε στην Αθήνα. Σκεφτόμαστε λοιπόν, και σχεδιάζουμε μια Αθήνα πράσινη. Θα δουλέψουμε μαζί με τους κατοίκους για να αυξηθεί το πράσινο παντού. Το πράσινο βελτιώνει την ποιότητα του αέρα και μειώνει τη θερμοκρασία. 

  • Αν σήμερα εσείς ήσασταν δήμαρχος τι διαφορετικό θα κάνατε ώστε η Αθήνα να ήταν σε καλύτερη θέση;

Η επιτυχία των στόχων ενός Δημάρχου είναι αποτέλεσμα ενός συναρπαστικού οράματος, μιας ευέλικτης στρατηγικής που μπορεί να προσαρμοστεί στην διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα και μιας ειλικρινούς συλλογικής προσπάθειας και δουλειάς.

Υπάρχει μια τεράστια δύναμη που δημιουργείται στο συνδυασμό μας, καθώς μια ομάδα ανθρώπων με διαφορετικές εμπειρίες και προσόντα, ενώνονται κάτω από ένα κοινό όραμα και εργάζονται μαζί για να πετύχουν τους ίδιους στόχους. Οι άνθρωποι μας έχουν εμπειρία χρόνων, ξέρουν τί λάθη έγιναν σε προηγούμενες προσπάθειες και μπορούν να εντοπίσουν μια δυσκολία προτού αυτή μετατραπεί σε καταστροφή. Θα αξιοποιηθούν επίσης οι υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίες συχνά παραμένουν ένας αναξιοποίητος πόρος, μιας και παραμερίζονται από έναν στενό περίγυρο συμβούλων του Δήμαρχου. Η συμμετοχικότητα και η διαφάνεια, να είσαι δηλαδή ανοικτός και να ρωτάς τη γνώμη των πολιτών, της επιστημονικής κοινότητας, των δημοτικών συμβούλων, των υπηρεσιών και κάθε ενδιαφερόμενου, σε θωρακίζουν απέναντι σε σοβαρά λάθη. Λάθη που κοστίζουν και που μπορεί να κάνει κάποιος δήμαρχος με αυτοδιοικητική εμπειρία, αν αντιμετωπίζει τη δουλειά του με οίηση, λόγω της μεγάλης σιγουριάς που νοιώθει. 

  • Τι θα λέγατε σε ένα πολίτη για να τον πείσετε να σας επιλέξει; Πού διαφοροποιήστε έναντι των άλλων υποψηφίων;

Πιστεύω ότι η υποψηφιότητά μου κομίζει στον Δήμο της Αθήνας 3 νέα χαρακτηριστικά, που μπορούν να λειτουργήσουν σαν εχέγγυα επιτυχημένης διοίκησης του μεγαλύτερου δήμου της χώρας: 

  • Το επιστημονικό μου υπόβαθρο είναι τέτοιο, ώστε να κατανοώ άμεσα τα θέματα του αστικού σχεδιασμού, της ανάπτυξης των υποδομών στην πόλη και μια ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής πολιτικής για την Αθήνα. Τα θέματα αυτά είναι πολύπλοκα και οι ερασιτεχνισμοί δεν φέρνουν αποτέλεσμα. 
  • Η πολυετής εμπειρία μου στην ανάπτυξη προγραμμάτων και σχεδίων δράσεις για πόλεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, για θέματα πράσινης ενέργειας και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, θα είναι χρήσιμη για την Αθήνα, η οποία χρειάζεται καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση της νέας περιβαλλοντικής πραγματικότητας. 
  • Είμαι θιασώτης της διαμόρφωσης δημόσιων πολιτικών βάσει τεκμηρίωσης. Το ερευνητικό μου υπόβαθρο με βοηθά να εστιάζω σε λύσεις με βάση τα δεδομένα. Τα δεδομένα και η τεκμηρίωση όχι μόνο βοηθούν στην λήψη των αποφάσεων για τον Δήμο, αλλά οδηγούν και στην επίτευξη μετρήσιμων αποτελεσμάτων, ώστε να μπορεί κάθε δημότης να κρίνει και να αξιολογεί τον Δήμαρχο.
  • Ποιο είναι το όραμά σας για τον δήμο της Αθήνας;

Βλέπω γύρω μου ανθρώπους της πόλης στις γειτονιές, στις πλατείες, στους δρόμους, ανάμεσα στα κτίρια όπως περπατούν, μιλούν, επικοινωνούν. Βλέπω την αβεβαιότητα, την ανησυχία στα πρόσωπά τους. Όραμά μου είναι η Αθήνα να ξαναβρεί την ψυχή της, να ανακαλύψει πάλι τον εαυτό της, καταπολεμώντας όσα μας πληγώνουν, ξεπερνώντας όποια εμπόδια υποβάθμισης και παρακμής.

Και καλώ κάθε Αθηναία και κάθε Αθηναίο, μαζί να το τολμήσουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

ΑΘΗΝΑ ΤΩΡΑ All Rights Reserved.