Χάρης Δούκας στο iefimerida.gr: Οι 12 δεσμεύσεις μου για τον Δήμο Αθηναίων που «δεν θα πάνε περίπατο»

Δώδεκα συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την Αθήνα καταθέτει ο υποψήφιος δήμαρχος της πόλης Χάρης Δούκας, στη συνέντευξή του στο iefimerida.gr στον δημοσιογράφο Άγγελο Μοσχοβά.

Ο 43χρονος μηχανολόγος μηχανικός και καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οποίος κατεβαίνει ως υποψήφιος για τη δημαρχία της Αθήνας με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, δηλώνει ότι διεκδικεί την ψήφο των Αθηναίων για να κάνει «όσα πρέπει να γίνουν και δεν μπορεί να κάνει ο κ. Μπακογιάννης».

Σημειώνει ότι οι πολίτες έχουν δίκιο να αισθάνονται ανυπεράσπιστοι από τις φυσικές καταστροφές και επισημαίνει αιρετικά ότι «δεν φταίει για όλα η κλιματική κρίση, αλλά το χρεοκοπημένο μοντέλο πολιτικής που ακολουθείται. Η συνέχισή του εγκυμονεί κινδύνους». Προτείνει, δε, ένα διαφορετικό μοντέλο, ως προς την ανακατανομή πόρων υπέρ της θωράκισης των πόλεων, της έμφασης στην πρόβλεψη και της έγκαιρης παρέμβασης.

Ο Χάρης Δούκας δηλώνει, επίσης, ότι δεν τον προβληματίζει η έλλειψη αναγνωρισιμότητας στο πρόσωπό του.

«Δεν προσδοκώ κάλπικη αναγνωρισιμότητα, που πηγαίνει από ψηφοδέλτιο σε ψηφοδέλτιο, από το ένα πολιτικό αξίωμα στο άλλο, από προικοδοτήσεις κληρονομικής εξουσίας, από το lifestyle της υπερβολής και της επιφάνειας. Δεν ανήκω σε αυτό το είδος της πολιτικής και των πολιτικών», σημειώνει.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Χάρη Δούκα στο iefimerida.gr:

Τι σηματοδοτεί η υποψηφιότητά σας για τον δήμο της Αθήνας; Γιατί να ψηφίσουν οι Αθηναίοι τον Χάρη Δούκα;

Ζητώ την ψήφο των Αθηναίων για να κάνω όσα πρέπει να γίνουν και δεν μπορεί να κάνει ο κ. Μπακογιάννης. Η υποψηφιότητά μου σηματοδοτεί μια νέα αντίληψη και κατεύθυνση στον Δήμο Αθήνας.

Αντί για την έμφαση σε έργα βιτρίνας, θα δοθεί προτεραιότητα στις γειτονιές, που αποτελούν τα θεμέλια της πόλης.
Αντί για την υποτίμηση της καθημερινότητας των πολιτών, θα εστιάσουμε στα θεμελιώδη ζητήματα (καθαριότητα, αντιπλημμυρικά έργα, συγκοινωνίες, πράσινο, διεκδίκηση δημόσιου χώρου).
Αντί για την παραβατικότητα και την ανομία, θα προτάξουμε την ασφάλεια με δημοκρατία,
ζωντάνεμα κάθε γειτονιάς, με τη λήψη δέσμης μέτρων για τη φύλαξη, το φωτισμό, την αξιοποίηση μορφωτικών και πολιτιστικών χώρων, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Η διαφορετική αυτή αντίληψη στηρίζεται στη βασική μας θέση της περιβαλλοντικής και της κοινωνικής βιωσιμότητας της Αθήνας. Θέλουμε μία Αθήνα πράσινη, ασφαλή, καθαρή και δημιουργική.

Ένας καθηγητής (ακόμη) στην πολιτική σκηνή; «Καθηγητές τρεις κι εχάθη η πατρίς! (Drei Professoren, Vaterland verloren)», έλεγε ο Μπίσμαρκ. Χρειαζόμαστε πιο πολλούς τεχνοκράτες, ή πολιτικούς με αίσθηση της πραγματικότητας;

Είμαι καθηγητής και ταυτόχρονα είμαι ενεργός πολίτης και πρακτικός άνθρωπος. Η επιστημονική γνώση χωρίς πρακτική εφαρμογή είναι μία τεχνοκρατία χωρίς κοινωνική ευαισθησία.

Από την άλλη, πολιτική χωρίς το απαραίτητο γνωστικό υπόβαθρο, ιδιαίτερα στις σημερινές πολύπλοκες συνθήκες, καταλήγει στα γνωστά κλισέ, σε ρηχές αντιπαραθέσεις, χωρίς πολιτική ουσίας, χωρίς ικανότητα παρεμβάσεων, με μοιραία κατάληξη την απαξίωση της πολιτικής στα μάτια των πολιτών.

Προσωπικά, υποστηρίζω προοδευτικές πολιτικές που αντιμετωπίζουν τις κοινωνικές ανισότητες και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις. Πολιτικές που στηρίζονται στην τεκμηρίωση, σε επιστημονικά δεδομένα, την εμπειρία, αλλά και στον διάλογο, τη συμμετοχή των πολιτών, τη συνεχή αξιολόγηση και βελτίωση.

Οι τελευταίες θεομηνίες (πυρκαγιές, πλημμύρες, χιόνια) έχουν καταστήσει τους πολίτες πιο δύσπιστους σχετικά με την αποτελεσματικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τι μπορεί να αλλάξει;

Οι πολίτες έχουν δίκιο να αισθάνονται ανυπεράσπιστοι. Στόχος μας είναι να τους πείσουμε ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Δεν φταίει για όλα η κλιματική κρίση, αλλά το χρεοκοπημένο μοντέλο πολιτικής που ακολουθείται. Η συνέχισή του εγκυμονεί κινδύνους. Στη θέση του χρειάζεται ένα διαφορετικό μοντέλο, ως προς την ανακατανομή πόρων υπέρ της θωράκισης των πόλεων, της έμφασης στην πρόβλεψη και της έγκαιρης παρέμβασης.

Επίσης, αναγκαίος είναι ο ανασχεδιασμός της ενεργειακής πολιτικής με επίκεντρο τις «πράσινες» μορφές ενέργειας, με τον πολίτη να είναι ο ίδιος παραγωγός και να συμμετέχει σε ενεργειακές κοινότητες.

Σας προβληματίζει η έλλειψη αναγνωρισιμότητας, δεδομένου ότι μπήκατε και σχετικά αργά στον στίβο διεκδίκησης του δήμου;

Δεν προσδοκώ «κάλπικη» αναγνωρισιμότητα, που πηγαίνει από «ψηφοδέλτιο σε ψηφοδέλτιο», από το ένα πολιτικό αξίωμα στο άλλο, από «προικοδοτήσεις» κληρονομικής εξουσίας, από το lifestyle της υπερβολής και της επιφάνειας.

Δεν ανήκω σε αυτό το είδος της πολιτικής και των πολιτικών.

Με ενδιαφέρει, αντίθετα, η σοβαρότητα των απόψεών μου και του Συνδυασμού μας για τη βιωσιμότητα των πόλεων, τη θωράκισή τους, την ασφάλεια, με διεύρυνση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων.

Είναι σημαντικό ότι σήμερα αναγνωρίζεται από όλους η σημασία των αξιών αυτών, ώστε οι συνυποψήφιοί μου σπεύδουν να τα συμπεριλάβουν σε όσα λένε. Όμως, το αντίγραφο είναι κατώτερο από το πρωτότυπο.

Η δύναμη των αυθεντικών ιδεών θα διαμορφώσει συνθήκες υπέρβασης και τελικής εκλογικής ανατροπής.

Ποιες είναι οι πρώτες δεσμεύσεις σας, εάν εκλεγείτε δήμαρχος Αθηναίων;

Δεσμευόμαστε για 12 προτάσεις με εξειδικευμένο πρόγραμμα υλοποίησης για καθεμιά από αυτές:

1. Φυτεύουμε 25.000 δέντρα σε όλη την Αθήνα
2. Θωρακίζουμε την πόλη και μειώνουμε τη θερμοκρασία
3. Συγκροτούμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης
4. Μειώνουμε την ηχορύπανση
5. Κατασκευάζουμε προσβάσιμα πεζοδρόμια για όλους
6. Δημιουργούμε ασφαλείς γειτονιές και «Σπάμε» το αίσθημα της εγκατάλειψης
7. Παράγουμε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια
8. Θεσμοθετούμε τη «Στέγη για όλους»
9. Μειώνουμε τα δημοτικά τέλη και αξιοποιούμε τους διαθέσιμους πόρους
10. Αυξάνουμε τις «Λέσχες φιλίας» και ξεκινάμε προγράμματα «Ενεργούς γήρανσης»
11. Δεν δείχνουμε καμία ανοχή στις διακρίσεις και την έμφυλη βία
12. Βάζουμε την Παιδεία, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό στο επίκεντρο

Πώς οι πολίτες θα μπορούν να ελέγχουν και να αξιολογούν το έργο σας; Έχετε σκεφθεί κάποιο σύστημα λογοδοσίας και αξιολόγησης;

Σκέφτομαι το μοντέλο της καθιέρωσης μετρήσιμων δεικτών, με βάση τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ. Με γνώμονα αυτούς τους δείκτες θα είμαι ανοιχτός στην κριτική των πολιτών και στη συνεχή βελτίωση, ώστε να προσδιορίζεται η πρόοδος σε κάθε τομέα και να σχεδιάζονται τα μελλοντικά βήματα.

Έτσι κάθε πολίτης θα ξέρει πού βρισκόμαστε και πού βαδίζει η πόλη. Με τις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία καλώ τους πολίτες σε διάδραση με τις υπηρεσίες του δήμου, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στην ιστοσελίδα του Συνδυασμού Αθήνα ΤΩΡΑ έχουμε ήδη συγκροτήσει πλατφόρμα με αυτή τη δυνατότητα και ως τώρα καταγράφεται σημαντική συμμετοχή.

Σας προβληματίζει η υποψηφιότητα Κασιδιάρη; Τι προτείνετε;

Στην Αθήνα, την πόλη που γεννήθηκε η Δημοκρατία, δεν μπορεί να υπάρχει χώρος για τους εχθρούς της. Για τον λόγο αυτό κάλεσα τους συνυποψηφίους μου σε ένα κοινό αίτημα υποστήριξης της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ή όποιας άλλης κατατεθεί για τον αποκλεισμό του ναζιστικού μορφώματος από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Δυστυχώς, η πρόταση δεν υιοθετήθηκε. Η ΝΔ φαίνεται να «κλείνει το μάτι» στο μόρφωμα, ενώ είχε ψηφίσει τον αποκλεισμό του Κασιδιάρη στις βουλευτικές εκλογές. Την ίδια ώρα, ο κ. Μπακογιάννης «πετά την μπάλα στην εξέδρα».

Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι ο Συνδυασμός «Αθήνα Τώρα» θα αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις του στις γειτονιές για την απόκρουση της μισαλλοδοξίας, της βίας και του μίσους.

Τι συγκεκριμένα καταλογίζετε στη δημαρχία του Κώστα Μπακογιάννη;

Είναι μια δημαρχιακή θητεία κατώτερη των αναγκών και των περιστάσεων. Δεν είναι μόνον η «πολιτική της βιτρίνας» με τα γνωστά αποτελέσματα, όπως η Πανεπιστημίου, οι πλημμυρισμένοι δρόμοι, οι ξεχασμένες γειτονιές και η υποβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών. Είναι η αδυναμία σχεδιασμού, μελέτης και πρόβλεψης των εξελίξεων στα έργα υποδομής για τη θωράκιση της Αθήνας.

Πιστεύουμε ότι η θητεία του κ. Μπακογιάννη στην Αθήνα απέτυχε να φέρει την αναγκαία αλλαγή κατεύθυνσης, το απαραίτητο επίπεδο βελτίωσης που χρειάζεται η πόλη μπροστά στις προκλήσεις. Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Οι απαιτήσεις της πόλης είναι εντελώς διαφορετικές από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν.

Γι αυτό λέμε: «Είναι αναγκαία η υπέρβαση, Τώρα». Οι δικές μας δεσμεύσεις δεν θα πάνε «περίπατο».

Link: https://www.iefimerida.gr/politiki/haris-doykas-dimos-athinaion-desmeyseis-iefimerida?fbclid=IwAR3MMvVHROYWqcWF3NZrI08xDfaq8UVGWgV1RM5MLCCxU_U80_fiCewgiKw

 

Αφήστε ένα σχόλιο

ΑΘΗΝΑ ΤΩΡΑ All Rights Reserved.