Χάρης Δούκας στο iefimerida.gr: Όλα μπορούν να συμβούν στον β’ γύρο -Αν αυξηθεί η συμμετοχή, εφικτή η ανατροπή

Ο Χάρης Δούκας, λίγες ώρες πριν το debate με τον Κώστα Μπακογιάννη και μερικά 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τον β’ γύρο των εκλογών στον δήμο Αθηναίων, μιλά στο iefimerida.gr.

Ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιος θα έχει πλέον και την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώθηκε στην συνάντηση που είχαν με τον τρίτο στην κούρσα, Κώστα Ζαχαριάδη την Δευτέρα.

Ο κ. Δούκας απαντά στο ερώτημα εάν αυτή η σύμπραξη συνιστά «πρόβα γάμου» ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Δηλώνει επίσης πως ο στόχος του, δεν είναι απλώς αν νικήσει τον νυν δήμαρχο Αθηναίων αλλά «να ανατρέψουμε και την πεποίθηση ότι τίποτα δεν αλλάζει σε αυτή την πόλη. Θέλω να αλλάξω τις συνθήκες της καθημερινότητας για τους κατοίκους και να νιώσουμε -επιτέλους- πως ζούμε σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή πόλη».

Χαρακτηρίζει ως «πρώτη νίκη» το γεγονός ότι κατάφερε να μπει στον β’ γύρο, όπου «όλα μπορούν να συμβούν» όπως λέει, ευελπιστώντας να αυξήσει την συμμετοχή στις κάλπες κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες ώστε να πετύχει την «ολική ανατροπή». Τέλος, ο Χάρης Δούκας, περιγράφει τις προτεραιότητές του εφόσον εκλεγεί και από πού θα βρει τα χρήματα για να τις υλοποιήσει.

Την Κυριακή του α΄ γύρου κάνατε την έκπληξη στην Αθήνα και ήρθατε δεύτερος πηγαίνοντας μάλιστα την εκλογή Δημάρχου σε δεύτερο γύρο. Το περιμένατε αυτό;

Όταν ξεκινούσε η προσπάθειά μας πριν από δύο μήνες, πολλοί έλεγαν ότι δεν θα καταφέρουμε να συγκροτήσουμε ούτε ψηφοδέλτια. Μετά προφήτευαν ότι θα βγούμε τέταρτοι ή και πέμπτοι, με μονοψήφιο ποσοστό.

Εμείς από την αρχή θέσαμε έναν στόχο. Να κυριαρχήσει στην προεκλογική περίοδο η ατζέντα μας για μια πράσινη, ασφαλή και δημιουργική Αθήνα. Αυτό όχι μόνο το καταφέραμε, αλλά συμπαρασύραμε και τους αντιπάλους μας σε αυτή τη συζήτηση.

Αυτή ήταν η πρώτη νίκη μας. Προφανώς και ήξερα ότι η επίτευξη ενός εκλογικού αποτελέσματος που να μας βάζει στον δεύτερο γύρο θα ήταν μια δύσκολη υπόθεση, αλλά καθώς κυλούσε η προεκλογική περίοδος και ερχόμουν σε επαφή με ανθρώπους σε κάθε γωνιά της Αθήνας, έβλεπα ότι αυτά που λέγαμε τους κέντριζαν το ενδιαφέρον, τα δέχονταν με θετικό τρόπο και σιγά-σιγά αγκάλιαζαν με θέρμη την προσπάθειά μας.

Τότε κατάλαβα ότι πραγματικά μπορούμε να τα καταφέρουμε και όχι μόνο να είμαστε στη δεύτερη θέση αλλά να οδηγήσουμε τις εκλογές και σε δεύτερη Κυριακή. Όπου εκεί όλα μπορούν να γίνουν.

Χθες σας είδαμε να συναντιέστε με τον κ. Ζαχαριάδη και αυτός να συμφωνεί να σας στηρίξει στον β΄ γύρο των εκλογών. Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα σε μια γενικότερη σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ;

Πρόκειται για την ανταπόκριση στο ευρύ κάλεσμά μας, με προγραμματικούς όρους, σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, στο οποίο ανταποκρίθηκε η «Ανοιχτή Πόλη» και ο Κώστας Ζαχαριάδης. Όχι πίσω από κλειστές πόρτες σε σκοτεινά γραφεία, αλλά δημόσια και με ειλικρίνεια.

Με το συνδυασμό «Αθήνα ΤΩΡΑ», ξεκινήσαμε μόλις πριν δυο μήνες μια πρωτοβουλία με καθαρά αυτοδιοικητικούς όρους και έτσι ακριβώς θα προχωρήσουμε μέχρι το τέλος αυτής της νικηφόρας πορείας. Έχω επίσης δηλώσει, πολλές φορές, πως το ψηφοδέλτιό μας κατάφερε να συσπειρώσει ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις, φυσικά και από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τον χώρο της οικολογίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κεντροαριστεράς, όπως το Βολτ και άλλα κόμματα.

Θέλω να καταστήσω σαφές πως ο στόχος μας από την αρχή, δεν ήταν απλά να νικήσουμε τον κ. Μπακογιάννη, αλλά να ανατρέψουμε και την πεποίθηση ότι τίποτα δεν αλλάζει σε αυτή την πόλη. Θέλω να αλλάξω τις συνθήκες της καθημερινότητας για τους κατοίκους και να νιώσουμε -επιτέλους- πως ζούμε σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή πόλη.

Για να εφαρμόσετε το πρόγραμμά σας θα πρέπει να είστε ο νικητής στις εκλογές της Κυριακής. Θεωρείτε ότι αυτό είναι ρεαλιστικό, είναι εφικτό;

Θα σας θυμίσω τι θεωρούσαν πολλοί “εφικτό” και “ρεαλιστικό”, μόλις λίγες ημέρες πριν. Δε διαψεύσαμε απλά τις προβλέψεις τους, αυξήσαμε τις προσδοκίες του κόσμου.

Η ζωή μας, όπως και το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής, δεν είναι προκαθορισμένα. Το εγχείρημα ήταν από την αρχή δύσκολο, όμως όλοι πλέον έχουν καταλάβει πως δεν είναι ακατόρθωτο.

Η αποχή στον πρώτο γύρο ήταν πολύ μεγαλύτερη από τη διαφορά που είχα με τον κ. Μπακογιάννη. Γνωρίζω ότι πολύς κόσμος στην Αθήνα είναι απογοητευμένος από τα αποτελέσματα της θητείας του κ. Μπακογιάννη και αυτή η απογοήτευση τον κράτησε μακριά από τις κάλπες.

Τους απευθύνω όμως κάλεσμα να έρθουν να ψηφίσουν αυτή τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών και αυτό το κάλεσμα, αυτή η πρόσκληση, αφορά όλους τους πολίτες από όλους τους χώρους. Γιατί τώρα φαίνεται ξεκάθαρα πως υπάρχει βάσιμη ελπίδα να αλλάξει η κατάσταση στην Αθήνα με έναν νέο Δήμαρχο και νέες προτεραιότητες για το τι πρέπει να γίνει στην πόλη.

Εάν λοιπόν πείσουμε τις Αθηναίες και τους Αθηναίους να έρθουν να ψηφίσουν και αυξήσουμε κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες τη συμμετοχή, για να φθάσει από το 32% στο 42%, τότε μπορούμε να πετύχουμε την ολική ανατροπή του αποτελέσματος της πρώτης Κυριακής. Και να φέρουμε τη μεγάλη αλλαγή στις ζωές όλων μας.

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας εάν εκλεγείτε Δήμαρχος και ποιο θα είναι το πρώτο θέμα που θα ασχοληθείτε;

Οι προτεραιότητές μας είναι αυτές για τις οποίες δεσμεύτηκα προσωπικά απέναντι στους συμπολίτες μου σε αυτή την προεκλογική περίοδο, έτσι ώστε να βελτιωθεί αισθητά η ποιότητα ζωής στην πόλη μας.

Να σπάσουμε το αίσθημα του φόβου, της απομόνωσης και της εγκατάλειψης, να πρασινίσουμε την Αθήνα με 25.000 νέα δέντρα, να ενισχύσουμε την ασφάλεια σε κάθε γειτονιά της πόλης, να μειώσουμε τη θερμοκρασία έως 5 βαθμούς Κελσίου τους καλοκαιρινούς μήνες σε αρκετές γειτονιές, να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε κατά 25% καθώς και να μειώσουμε σημαντικά την ηχορύπανση.

Όμως το πιο επείγον θέμα και η απόλυτη προτεραιότητα μου, είναι η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σχολικά κτήρια στην Αθήνα. Δεν μπορεί το 2023 να υπάρχουν ακόμα παιδιά που κάνουν μάθημα σε κοντέινερ ή σε ακατάλληλα κτίρια.

Είναι αδιανόητο να πέφτουν σοβάδες στο κεφάλι των μαθητών και πόρτες να κόβονται την ώρα που σχολάνε τα παιδιά. Για αυτό λοιπόν θα καταγράψω από την επομένη των εκλογών όλα τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχολικά κτήρια και θα ξεκινήσω, με προσωπική εποπτεία, τον συντονισμό όλων των απαραίτητων υπηρεσιών για την επίλυση αυτών των προβλημάτων με διαδικασίες fast track.

Το πρόγραμμα και οι δεσμεύσεις σας εκτείνονται σε πολλά πεδία και κάποιες από τις δράσεις που προτείνονται φαίνονται κοστοβόρες. Με τι κονδύλια θα χρηματοδοτήσετε την υλοποίηση όλων αυτών των προτάσεων;

Oι απαραίτητοι πόροι θα προέλθουν από δύο κυρίως πηγές. Πρώτον, από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα τα οποία είναι διαθέσιμα στους δήμους ακριβώς για να στηρίξουν το είδος των δράσεων που περιλαμβάνει το πρόγραμμά μας. Η διοίκηση του κ. Μπακογιάννη έχει αποτύχει στο να απορροφήσει τις διαθέσιμες επιχορηγήσεις για να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι στον φετινό προϋπολογισμό του Δήμου Αθηναίων έχουν εγγραφεί 200 εκ. ευρώ επιχορηγήσεις για έργα και τελικά θα απορροφηθούν λιγότερα από 50 εκ. ευρώ.

Εμείς λοιπόν αυτό το αλλάζουμε άμεσα συγκροτώντας μια ομάδα κρούσης από στελέχη του Δήμου και όπου χρειάζεται θα συνεργαστούμε και με άλλους ειδικούς, για να πετύχουμε πληρωμές από επιχορηγήσεις τουλάχιστον 120-150 εκ. ευρώ κάθε χρόνο.

Η δεύτερη πηγή είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας του Δήμου με την εξοικονόμηση σημαντικών ποσών. Για παράδειγμα, η γενική επέκταση του καφέ κάδου για τα απορρίμματα τροφίμων καθώς και η σημαντική ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικού, μετάλλων και γυαλιού και που θα εφαρμόσουμε, θα εξοικονομήσει 5 εκ. ευρώ ετησίως από τις δαπάνες του Δήμου. Έτσι λοιπόν θα χρηματοδοτήσουμε τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους πολίτες της Αθήνας.

https://www.iefimerida.gr/ekloges/haris-doykas-sto-iefimeridagr

Αφήστε ένα σχόλιο

ΑΘΗΝΑ ΤΩΡΑ All Rights Reserved.