Η Αθήνα στην πρώτη γραμμή της μάχης για την κλιματική κρίση

Παρά την απογοητευτικά αργή πρόοδο που σημειώνουν συνήθως, οι ετήσιες Διασκέψεις Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή (Conference of the Parties ή αλλιώς COP) αποτελούν την κορυφαία παγκόσμια συνάντηση και διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο για μία κοινά αποδεκτή πορεία αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης που εξελίσσεται ραγδαία και δείχνει ολοένα και περισσότερο τα δόντια της. Σε λίγες μέρες, πραγματοποιείται η 28η τέτοια Διάσκεψη (COP28), στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), εκεί όπου θα συναντηθούν εκπρόσωποι και κορυφαίοι ηγέτες κρατών, εταιρικών κολοσσών, αστικών κέντρων, και λοιπών φορέων από όλον τον κόσμο.

Οι παραδοξότητες  της φετινής διοργάνωσης είναι πολλές. Φιλοξενείται από τα ΗΑΕ, μία πετρελαϊκή υπερδύναμη και προεδρεύει ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Adnoc. Ωστόσο, και παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για τα χρονικά, υπάρχει ελπίδα. Τα βλέμματα όλου του πλανήτη είναι στραμμένα στη City Expo του Ντουμπάι και οι προσδοκίες από το τελικό κείμενο που θα συμφωνηθεί το βράδυ της 12ης Δεκεμβρίου 2023 παραμένουν αρκετές: αυστηρότερη γλώσσα για σταδιακή αλλά ρητή κατάργηση των ορυκτών καύσιμων, διεθνής συμφωνία για εκτόξευση των ανανεώσιμων πηγών και της εξοικονόμησης ενέργειας και έμπρακτη υποστήριξη των αναπτυσσόμενων κρατών με ένα νέο ευέλικτο πακέτο κλιματικών χρηματοδοτήσεων, μεταξύ άλλων.

Παρά το αμιγώς πολιτικό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, οι Διασκέψεις για το Κλίμα παραδοσιακά βασίζονται στα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, αναφορικά με τρεις διαστάσεις της κλιματικής δράσης: πού βρισκόμαστε σήμερα, πού βαδίζουμε, και πού θέλουμε να φτάσουμε. Θα είμαι ομιλητής σε ένα πάνελ συζήτησης, όπου σημαντικοί επιστήμονες από όλον τον κόσμο θα καταπιαστούν τόσο με τις τρεις αυτές διαστάσεις, όσο και με μία τέταρτη: πού μπορούμε πλέον να φτάσουμε. Θα εστιάσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναλύοντας πώς μπορούμε σε κοινοτικό αλλά και εθνικό επίπεδο να αγγίξουμε τους φιλόδοξους στόχους για μία ευρωπαϊκή οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050. Αφετηρία της συζήτησης αυτής θα είναι η φετινή μας εργασία που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature Climate Change και αφορά στον υπολογισμό της κλιματικής προόδου σε παγκόσμιο επίπεδο. Κρίσιμο σημείο αναφοράς της ομιλίας μου θα αποτελέσει και η πιο πρόσφατη μελέτη μας για τη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη για την Ευρώπη, προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για το 2030 και του στόχου κλιματικής ουδετερότητας για το 2050, όπως αποτυπώθηκε στο εξίσου υψηλού κύρους περιοδικό Joule. Τον χρόνο ομιλιών στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Δεκεμβρίου 15.00 τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδος) στον χώρο που μας εξασφάλισε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο ελληνικό περίπτερο, θα έχω την χαρά να μοιραστώ με την Καθηγήτρια Ryna Cui (University of Maryland), τον Καθηγητή Steve Pye (University College London), και τον Ειδικό Επιστήμονα Alaa Al Khourdajie (Imperial College London).

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τους Δημάρχους σημαντικών ευρωπαϊκών πρωτευουσών, όπως του Μιλάνου, του Παρισιού και πολλών άλλων, καθώς και τους Δημάρχους των μεγαλύτερων πόλεων του κόσμου, μέσα από το διεθνές δίκτυο C40. Με το κοινό μας όραμα για ουσιαστική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και στο τοπικό επίπεδο, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας, θα ανταλλάξουμε ιδέες και τεχνογνωσία, και θα συνδιαμορφώσουμε ένα κοινό σχέδιο πράσινης και δίκαιης αστικής ανάπτυξης. Ένα σχέδιο που θα έχω και εγώ την τιμή να υλοποιήσω ως Δήμαρχος Αθηναίων, από 1η Ιανουαρίου 2024, τοποθετώντας την πρωτεύουσά μας στο πρώτη γραμμή της μάχης για την κλιματική αλλαγή.

Η Αθήνα στην πρώτη γραμμή της μάχης για την κλιματική κρίση

Αφήστε ένα σχόλιο

ΑΘΗΝΑ ΤΩΡΑ All Rights Reserved.