Χ. Δούκας στην Political: Να σχεδιάσουμε μαζί την πόλη που αξίζουμε

Διαβάστε όλη την εφημερίδα εδώ

Στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, ο υποψήφιος δήμαρχος Χάρης Δούκας και επικεφαλής του συνδυασμού “Αθήνα ΤΩΡΑ” μπορεί να κατεβαίνει στην “αρένα” των Αθηνών με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο κάνει την πολιτική υπέρβαση υπογραμμίζοντας πως “η αυτοδιοίκηση πρέπει επιτέλους να σταματήσει να είναι πεδίο αντιπαράθεσης κομματικών στρατών και μικροπολιτικής εκμετάλλευσης”. Κληθείς να απαντήσει γιατί ένας Αθηναίος πολίτης να προτιμήσει την δική του υποψηφιότητα, προτάσσει την ομάδα του και όπως λέει, είναι “μια υπερκομματική και δυναμική ομάδα, με ασίγαστο πάθος για την Αθήνα, με όρεξη, ικανότητες και εμπειρία, για να σχεδιάσουμε μαζί την πόλη που αξίζουμε”.

Θεωρείτε  ότι οι αλλαγές στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα επηρεάσουν το τοπίο των δημοτικών εκλογών στην Αθήνα; 

Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους πολίτες και την αντίληψη που έχουν ώστε να διακρίνουν ότι η ψήφος στις δημοτικές εκλογές επηρεάζει άμεσα τη ζωή και τη καθημερινότητά τους. Η αυτοδιοίκηση πρέπει επιτέλους να σταματήσει να είναι πεδίο αντιπαράθεσης κομματικών στρατών και μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.

Σημασία έχει να προτείνουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο που θα καλυτερεύσει άμεσα την καθημερινότητα και την ασφάλεια των πολιτών, όχι τι χρώμα θα έχει ο χάρτης το βράδυ των εκλογών.

Oι αυτοδιοίκητές εκλογές είναι μια ευκαιρία για τους πολίτες να εκλέξουν εκπροσώπους που θα εργαστούν αποκλειστικά για τις ανάγκες της Αθήνας και τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων της.

Η Αθήνα χρειάζεται έναν δήμαρχο που, ανεξαρτήτως πολιτικών προτιμήσεων, θα εργαστεί σκληρά και με συγκεκριμένο σχέδιο για το καλό της πόλης και των κατοίκων της.

Είμαστε στη τελική ευθεία για αναμέτρηση στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Γιατί  ένας  Αθηναίος πολίτης να στηρίξει τη δική σας υποψηφιότητα; 

Ασχολούμαι πολλά χρόνια με το πως οι πόλεις θα γίνουν πιο πράσινες, περισσότερο ενεργειακά αυτόνομες και ανθεκτικές στην κλιματική κρίση. Έχω συνεργαστεί με δήμους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, βοηθώντας τους να κάνουν τη θεωρία, πράξη. 

Στο συμπεριληπτικό και ανεξάρτητο συνδυασμό μας, «Αθήνα ΤΩΡΑ», συστρατεύονται Αθηναίες και Αθηναίοι από τους χώρους του πολιτισμού, της οικολογίας, του αθλητισμού, των επιστημών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του επιχειρείν.

Μία υπερκομματική και δυναμική ομάδα, με ασίγαστο πάθος για την Αθήνα, με όρεξη, ικανότητες και εμπειρία, για να σχεδιάσουμε μαζί την πόλη που αξίζουμε.
Δε θα χρειαστεί να ζητήσουμε τη γνώμη των ειδικών. Είμαστε οι ειδικοί. Ξέρουμε και μπορούμε να δημιουργήσουμε μια Αθήνα πράσινη, ασφαλή, αλληλέγγυα και δημιουργική.  

Από την εμπειρία που έχετε αποκομίσει με την καθημερινή σας παρουσία στις γειτονιές της Αθήνας και βλέποντας τα προβλήματα των πολιτών επί του πεδίου, ποιες μπορεί να είναι οι τρεις δεσμεύσεις σας που  θα ξεκινούσαν να υλοποιούνται  με το “καλημέρα” της θητείας σας;

Πολύ σωστά αναφέρατε τις γειτονιές, γιατί εκεί ακριβώς θα πρέπει ένας δήμαρχος να εστιάζει τη φροντίδα και την προσοχή του, αν πραγματικά θέλει να αλλάξει η Αθήνα.
Όταν θέλεις να χτίσεις -και όχι να γκρεμίσεις- ξεκινάς από τα θεμέλια, όχι από την πρόσοψη. 

Το ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα του συνδυασμού μας «Αθήνα ΤΩΡΑ», είναι γραμμένο σε ενεστώτα, όχι μέλλοντα.

Ενδεικτικά θα σας αναφέρω πως από την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών, κάνουμε ένα άλμα ζωής και φυτεύουμε τουλάχιστον 5.000 νέα δέντρα κάθε χρόνο. Μειώνουμε τη θερμοκρασία κατά 5 βαθμούς Κελσίου, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε γειτονιές της Αθήνας. Αντιμετωπίζουμε με συγκεκριμένα μέτρα τη στεγαστική κρίση και την υπερ-τουριστικοποίηση, «σπάμε» το αίσθημα της ανασφάλειας στις γειτονιές και εφαρμόζουμε το σχέδιό μας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με παροχή πράσινης, φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας. Ταυτόχρονα, κρατάμε φυσικά την πόλη μας καθαρή και λαμπερή, μειώνοντας και την ηχορύπανση.

Οι ζωντανές γειτονιές, η ασφάλεια, η προσβασιμότητα του δημόσιου χώρου, η καθαριότητα, η αλληλεγγύη, η αντιμετώπιση των διακρίσεων και των ανισοτήτων, δεν είναι για εμάς προεκλογικές υποσχέσεις. Είναι ο πυρήνας ενός πολύ καλά μελετημένου προγράμματος.

Υπάρχει τρόπος οι παρεμβάσεις στην Αθήνα να γίνονται μέσα από ένα συνολικό σχέδιο και όχι αποσπασματικά, ώστε να μην “χάνονται” τελικά για τον πολίτη;  Και γιατί δεν συμβαίνει; 

Το γιατί δε συμβαίνει, λίγο-πολύ το καταλαβαίνουμε όλοι. Η εφαρμογή αυτού του σχεδίου απαιτεί διαφάνεια, δέσμευση και ειλικρινή διαβούλευση με τους πολίτες. 

Όταν, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, η Αθήνα χρησιμοποιείται ως “σκαλοπάτι” πολιτικών φιλοδοξιών του/της εκάστοτε δημάρχου, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται αποσπασματικά έργα βιτρίνας και επικοινωνιακά σόου. Όταν, για παράδειγμα, μετά από 4, βασανιστικά για τους πολίτες, χρόνια, ο «Μεγάλος Περίπατος» κατέληξε να είναι απλά μια διαπλάτυνση του μεγαλύτερου πεζοδρομίου της πόλης, τι άλλο χρειάζεται να προσθέσω; Ίσως να υποσχεθώ ότι στη θητεία μου, θα αφήσω ήσυχη την Πανεπιστημίου και θα ασχοληθώ, λίγα μέτρα πιο πάνω, με τη Σόλωνος που πραγματικά χρειάζεται παρεμβάσεις και καλύτερα πεζοδρόμια.

Δέσμευσή μου είναι να δημιουργηθεί μια ζωντανή, βιώσιμη και ανθρώπινη πόλη που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες όλων των κατοίκων της.
Μια πόλη στην οποία η καθημερινότητα των πολιτών θα καλυτερεύσει και οι υποβαθμισμένες γειτονιές μας θα αποκτήσουν και πάλι ζωή. Άμεσα, μετρήσιμα και αποτελεσματικά.

Διεκδικείτε τον Δήμο της Αθήνας, μεταξύ άλλων, τρεις νέοι άνθρωποι που ο καθένας με τον τρόπο του έχει ένα έντονο κοινωνικό και πολιτικό αποτύπωμα. Ποιο είναι το μήνυμα που τους στέλνετε για την επόμενη μέρα; 

Δε θα ήθελα να στείλω κάποιο ασαφές μήνυμα για την επόμενη μέρα. Το μήνυμα που στέλνω είναι για το Τώρα.
Οι πολίτες έχουν κουραστεί από ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις και την προσμονή ενός καλύτερου μέλλοντος που κάποια στιγμή θα έρθει. Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο, ούτε για πειράματα.

Οι δημότες της Αθήνας έχουν πληρώσει -κυριολεκτικά- ακριβά δημάρχους και πολιτικούς, χωρίς γνωστικό υπόβαθρο, χωρίς ενσυναίσθηση, χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο.

Είναι στο χέρι μας σε λίγες ημέρες να πάρουμε την Αθήνα στα χέρια μας και να αλλάξουμε τις ζωές μας. Τώρα, όχι αύριο.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

ΑΘΗΝΑ ΤΩΡΑ All Rights Reserved.