Χάρης Δούκας: Η οικονομική θωράκιση του προγράμματός μας για τον Δήμο Αθηναίων

Για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις και το πρόγραμμα του συνδυασμού μας για την αλλαγή κατεύθυνσης στην Αθήνα, χρειαζόμαστε μια δυνατή σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Και βασική προϋπόθεση για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των Αθηναίων είναι να εξηγήσουμε ότι από άποψη κόστους και χρηματοδότησης αυτά για τα οποία δεσμευόμαστε είναι απολύτως εφικτά.

Δεν είμαστε εδώ για να παρουσιάζουμε ψευδοεικόνες προϋπολογισμών, όπως κάνει για παράδειγμα ο κ. Μπακογιάννης με τον ετήσιο προϋπολογισμό του 2023 για τον οποίο περηφανεύεται ότι ξεπερνάει το 1 δισεκατομμύριο Ευρώ. Αποσιωπώντας όμως ότι αυτό είναι ένα τυπικό και μόνο νούμερο —αφού περιλαμβάνει 400 εκ. Ευρώ παλιών χρεών προς τον Δήμο τα οποία ποτέ δεν εισπράττονται— και πως ο πραγματικός προϋπολογισμός είναι κοντά στα 700 εκ. Ευρώ. Και μάλιστα ούτε καν αυτό το νούμερο των 700 εκ. Ευρώ δεν επιτυγχάνεται αφού ο κ. Μπακογιάννης δεν μπορεί να απορροφήσει δεκάδες εκατομμύρια διαθέσιμων επιχορηγήσεων. Κι ούτε είμαστε εδώ για να χαιρόμαστε με αξιολογήσεις της Moody’s οι οποίες όμως καμιά αξιοσύνη του Δήμου δεν πιστοποιούν αλλά την αναβάθμιση του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης με την οποία ο Δήμος Αθηναίων είναι στενά συνδεδεμένος. Η χώρα δεν βρίσκεται σε κρίση και ούτε ο Δήμος Αθηναίων βρίσκεται. Πρόσβαση σε δανεισμό έχει ο Δήμος, άλλο του λείπει.

Εμείς είμαστε λοιπόν εδώ για να παρουσιάσουμε δεσμεύσεις και προτάσεις που κάνουν καλύτερη την καθημερινή ζωή των Αθηναίων μέσα στην πόλη μας. Και θα χαρούμε πολύ όχι με ανακοινώσεις κάποιων οίκων αξιολόγησης αλλά όταν δούμε τους ανθρώπους στην Αθήνα να έχουν πολύ περισσότερο πράσινο κοντά τους, να αναπνέουν καθαρότερο αέρα, να ζουν πιο ασφαλείς στις γειτονιές τους, να έχουν λιγότερη ηχορύπανση, καλύτερα σχολεία και πεζοδρόμια που μπορούν να περπατήσουν.

Το βασικό περίγραμμα των δράσεων μας για την επόμενη πενταετία έχει ένα κόστος 850 εκ. Ευρώ. Σε αυτό περιλαμβάνονται καταρχήν οι δαπάνες για τα 25.000 δέντρα που προϋπολογίζονται στα 30 εκ. Ευρώ. Είναι επίσης και ένα κονδύλι 200 εκ. Ευρώ για να μπορέσουμε να μειώσουμε τη θερμοκρασία σε γειτονιές της Αθήνας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ταυτόχρονα την ηχορύπανση. Η παραγωγή φθηνής ενέργειας για τα ευάλωτα νοικοκυριά αφορά δαπάνη 60 εκ. Ευρώ ενώ αντίστοιχο είναι το ποσό για την αναβάθμιση και επέκταση των πεζοδρομίων σε όλη την έκταση της πόλης. Το πρόγραμμά μας έχει ως βασικό στόχο την ενίσχυση της δημοτικής αστυνομίας και εν γένει της ασφάλειας των Αθηναίων, και αυτό υπολογίζουμε να κοστίσει 50 εκ. Ευρώ στη διάρκεια της πενταετίας.

Στην επέκταση του οδοφωτισμού ώστε να κάνουμε ασφαλέστερες τις γειτονιές μας και στην ενεργειακή αναβάθμισή του θα δαπανήσουμε 50 εκ. Ευρώ. Για την ουσιαστική αύξηση της ανακύκλωσης και τη βελτίωση της καθαριότητας θα χρειαστούμε 25 εκ. Ευρώ, ενώ για τα προγράμματα στέγης προϋπολογίζουμε 10 εκ. Ευρώ. Θα προχωρήσουμε, επιτέλους, έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης με προϋπολογισμό 15 εκ. Ευρώ και έργα αναβάθμισης των σχολείων μας με κόστος 20 εκ. Ευρώ. Για να έχουμε παιδική χαρά σε κάθε γειτονιά της πόλης δαπανούμε 15 εκ. Ευρώ. Και φυσικά υλοποιούμε άμεσα τη μείωση των δημοτικών τελών κατά 10%, μια δαπάνη 40 εκ. Ευρώ στην πενταετία. Παράλληλα, προχωρούμε στη διπλή ανάπλαση Βοτανικού-Αλεξάνδρας ενός έργου με προϋπολογισμό 270 εκ. Ευρώ.

Για την υλοποίηση αυτών των δράσεων καθώς και όλων όσων συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα που παρουσιάζουμε στους πολίτες της Αθήνας, οι πόροι αντλούνται κατά 90% από διαθέσιμες επιχορηγήσεις μέσω ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων και κατά 10% από βελτίωση της αποδοτικότητας του Δήμου και από ίδιους πόρους του Δήμου. Εμείς δεσμευόμαστε ότι κάθε χρόνο θα απορροφούμε επιχορηγήσεις τουλάχιστον 120-150 εκ. Ευρώ από τα διαθέσιμα προγράμματα.

Σε αντίθεση με την τωρινή διοίκηση του κ. Μπακογιάννη που εγγράφει 200 εκ. Ευρώ επιχορηγήσεις για το 2023 και απορροφά ούτε το ένα τέταρτο αυτού του ποσού. Εμείς δεν πρόκειται να εγγράφουμε απλά διαθέσιμες επιχορηγήσεις στον προϋπολογισμό, θα υλοποιούμε κιόλας τα έργα ου συνδέονται με αυτές έτσι ώστε να αλλάξουμε και να κάνουμε καλύτερη τη ζωή στην πόλη μας.

Αυτή είναι η δέσμευσή μας όσον αφορά την οικονομική πλευρά της πρότασης που κάνουμε στους πολίτες της Αθήνας.

Η οικονομική θωράκιση του προγράμματός μας για τον Δήμο Αθηναίων

Αφήστε ένα σχόλιο

ΑΘΗΝΑ ΤΩΡΑ All Rights Reserved.