Νέα σειρά Podcast:«Διάλογοι με τον Χάρη Δούκα. Η Αθήνα Τώρα και Αύριο». Επεισόδιο 1: «Μειώνοντας τη θερμοκρασία στην Αθήνα έως και 5 βαθμούς Κελσίου»

Ο Χάρης Δούκας, υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων και καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο εγκαινιάζει μία νέα σειρά διαδικτυακών ραδιοφωνικών συζητήσεων, με τίτλο «Διάλογοι με τον Χάρη Δούκα. Η Αθήνα Τώρα και Αύριο»

Πρώτος συνομιλητής του, είναι ο διακεκριμένος Έλληνας φυσικός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μάνθος Σανταμούρης, μαζί με τον οποίο αναδεικνύουν την αναγκαιότητα να υπάρξει μία διαφορετική θεώρηση των πολιτικών με τις οποίες μέχρι σήμερα αντιμετωπίζαμε την ζωή και την ανάπτυξη των πόλεων, λόγω της απειλούμενης περιβαλλοντικής και κλιματικής κατάρρευσης, 

Οι δύο επιστήμονες αναλύουν τους τρόπους, με τους οποίους η θερμοκρασία στην πόλη της Αθήνας μπορεί να μειωθεί μεσοπρόθεσμα έως και 5 βαθμούς Κελσίου, με τη συνδρομή των νέων τεχνολογιών, ακολουθώντας το παράδειγμα πόλεων του εξωτερικού, όπως το Ντουμπάι, το Σαν Φρανσίσκο και το Λος Άντζελες. 

Όπως επεξηγούν, η επίτευξη αυτού του στόχου, θα οδηγήσει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για κλιματισμό έως και 50% αλλά και στη μείωση της θνησιμότητας, εξαιτίας της υπερθέρμανσης, στο ήμισυ. 

Ο Χάρης Δούκας, παρουσιάζει τις προτάσεις του για φύτευση 5.000 δέντρων τον χρόνο, χρήση ψυχρών υλικών στις οδοστρώσεις, πράσινη αρχιτεκτονική και ενεργοποίηση προγραμμάτων πράσινης στέγης, ενώ ο καθηγητής Μάνθος Σανταμούρης επισημαίνει 4 αποφασιστικής σημασίας δράσεις για τη μείωση της ανθρωπογενούς θερμότητας,  με την χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, την αύξηση του πρασίνου, την αντικατάσταση των σημερινών οικοδομικών υλικών με σύγχρονα υλικά υψηλής ανακλαστικότητας στην ηλιακή ακτινοβολία, αλλά και την αύξηση της υγρασίας του εδάφους.  

Κατά τη συζήτησή τους, υποστηρίζουν ότι «Το κόστος της αδράνειας είναι 10 φορές μεγαλύτερο από το κόστος της δράσης» ενώ αναφερόμενοι στην οικονομική διάσταση του εγχειρήματος. τονίζουν ότι « Οι συγκεκριμένες τεχνολογίες ανάσχεσης που απαιτούνται έχουν μεγάλη παραμένουσα αξία για την χώρα, αφού παράγονται στην Ελλάδα. Θα δημιουργηθούν έτσι νέες βιομηχανικές δραστηριότητες και θέσεις εργασίας.»

Τέλος, ο καθηγητής Μάνθος Σανταμούρης συντάσσεται με την πρόταση του Χάρη Δούκα για τη δημιουργία «πράσινων δωμάτων» σε δημόσια και εμπορικά κτίρια, και «ψυχρών δωμάτων» σε ιδιωτικές κατοικίες, λόγω του κόστους τους. 

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το podcast του υποψήφιου Δημάρχου της Αθήνας, Χάρη Δούκα στην ιστοσελίδα www.athinatora.gr και στους παρακάτω συνδέσμους: 

SoundCloud https://on.soundcloud.com/gUdX6

 

YouTube https://youtu.be/js170dJXh-I 

WeTransfer https://we.tl/t-O747S9Omyn

Αφήστε ένα σχόλιο

ΑΘΗΝΑ ΤΩΡΑ All Rights Reserved.