Συνέντευξη Χάρη Δούκα στην ΕΦ.ΣΥΝ: Είμαστε οι μόνοι που κερδίζουμε τον κ. Μπακογιάννη στον β’ γύρο

-Ένας καθηγητής του ΕΜΠ, με γνώση των ενεργειακών, γιατί αποφάσισε να εμπλακεί στην πολιτική και στο Δήμο Αθηναίων;

Οι πολίτες είναι δικαίως απογοητευμένοι εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας, της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων.  Όμως, όπως λέω στους φοιτητές μου, η λύση δεν είναι να πετάμε την μπάλα στην εξέδρα.

Πρέπει να αφήσουμε το πληκτρολόγιο και να μπούμε ενεργά στο πεδίο λήψης αποφάσεων, για να αλλάξουμε αυτά για τα οποία διαμαρτυρόμαστε.

Τα θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, βρίσκονται στην κορυφή των σχεδίων για βιώσιμες πόλεις, τα οποία επεξεργάζομαι ως καθηγητής και έχω εφαρμόσει σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αναλαμβάνω την ευθύνη να βελτιώσουμε τη ζωή μας, αλλάζοντας την πόλη.

-Μιλήστε μας για εσάς και το όραμά σας. Τι θέλετε να καταφέρετε με την υποψηφιότητά σας; Ποιες οι βασικές προτεραιότητες;

Έχουμε όραμα και συγκεκριμένο σχέδιο για μια Πράσινη, Καθαρή, Ασφαλή και Δημιουργική Αθήνα.

Δεσμεύομαι προσωπικά για την εφαρμογή των παρακάτω δράσεων:

 • Φυτεύουμε 25.000 δέντρα σε όλη την Αθήνα
 • Θωρακίζουμε την πόλη και μειώνουμε τη θερμοκρασία
 • Συγκροτούμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης
 • Μειώνουμε την ηχορύπανση
 • Σχεδιάζουμε προσβάσιμα πεζοδρόμια για όλους
 • Δημιουργούμε ασφαλείς γειτονιές & «Σπάμε» το αίσθημα της εγκατάλειψης
 • Παράγουμε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια
 • Κάνουμε πράξη τη «Στέγη για όλους»
 • Μειώνουμε τα δημοτικά τέλη και αξιοποιούμε τους διαθέσιμους πόρους
 • Αυξάνουμε τις Λέσχες φιλίας και ξεκινάμε προγράμματα «Eνεργού γήρανσης»
 • Δε δείχνουμε καμία ανοχή στις διακρίσεις, την έμφυλη βία και ενισχύουμε τη συμπερίληψη
 • Θέτουμε την παιδεία, τον πολιτισμό & τον αθλητισμό στο επίκεντρο

-Εξειδικεύεστε σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Η Αθήνα είναι μια αβίωτη πόλη για τους πολλούς κατοίκους της. Πως αυτό θα ανακοπεί και τι εννοείτε μιλώντας για την «πόλη των 15 λεπτών»;

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα,  η κακή ποιότητα του αέρα, τα ανύπαρκτα πεζοδρόμια, η ηχορύπανση, καθιστούν την καθημερινή ζωή των Αθηναίων αφόρητη.  Η Αθήνα είναι μία πόλη χωρίς βρύσες, χωρίς πάρκα για παιχνίδι και άθληση, μία πόλη “σκληρή” όπου δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν οι γονείς με τα καροτσάκια και τα άτομα με αναπηρία.

Στον αντίποδα, βρίσκεται η δική μου προσέγγιση, μια προσέγγιση που βασίζεται στην

«πόλη των 15 λεπτών», όπου οι βασικές υπηρεσίες, (υγεία, παιδεία, πράσινο) είναι προσβάσιμες μέσα σε 15 λεπτά, με τα πόδια, το ποδήλατο ή τα ΜΜM. Το σχέδιο αυτό  εφαρμόστηκε ήδη σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.

-Πρόσφατα η Θεσσαλία υπέστη μια βιβλική καταστροφή λόγω των πρωτόγνωρων πλημμυρικών φαινομένων. Ωστόσο και η Αθήνα, συχνά, πλημμυρίζει σε δυνατές νεροποντές. Τι φταίει; Και τι πρέπει να αλλάξει;

Πρέπει να υιοθετήσουμε ένα διαφορετικό μοντέλο, ως προς την ανακατανομή των πόρων, υπέρ της θωράκισης των πόλεων, της έμφασης στην πρόβλεψη και της έγκαιρης παρέμβασης.

Φέραμε στη δημοσιότητα έγγραφα που αποδεικνύουν πως έχει εγκριθεί από το 2019 η  χρηματοδότηση για την εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης αντιπλημμυρικής θωράκισης του αστικού ιστού και ο κ. Μπακογιάννης δεν την έχει καν αρχίσει. Η ανεπάρκεια του νυν Δημάρχου έχει καταστήσει την Αθήνα ανοχύρωτη πόλη.

-Σε σχέση με το ντιμπέιτ, το ζητήσατε και οι περισσότεροι το έκαναν αποδεκτό, οι μέρες όμως περνούν και ντιμπέιτ δε γίνεται… 

Έπειτα από  αλλεπάλληλα διαβήματα, η ΕΡΤ μας γνωστοποίησε ότι δεν θα διοργανώσει ντιμπέητ, λόγω απουσίας σχετικού θεσμικού πλαισίου. Δεσμεύθηκε, όμως, να διοργανώσει αντίστοιχη διαλογική πολιτική συζήτηση. Απάντησα αμέσως θετικά και περιμένω την πρόσκληση.

Πρόθεσή μου είναι να συμμετάσχω σε κάθε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων του συνταγματικού τόξου.

Είναι χρέος της δημόσιας τηλεόρασης να επιτελέσει τον ρόλο της,  προκειμένου οι πολίτες της Αθήνας να προσέλθουν στις κάλπες ενημερωμένοι.

Θέσατε έναν στόχο για φύτευση 5000 δέντρων ετησίως. Πως θα γίνει και πόσο κοντά είμαστε από το μέσο όρο δεντροκάλυψης ευρωπαϊκών πρωτευουσών;

Τα δέντρα καλύπτουν μόλις το 11% της έκτασης της πόλης, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 30%. Πριν λίγες μέρες, αποκαλύφθηκε πως ενώ ο κ. Μπακογιάννης υποσχόταν 75.000 νέα δέντρα στην Αθήνα, τελικά έβαλε λιγότερα από 4.000.

Εμείς έχουμε ως ρεαλιστικό στόχο να φυτεύουμε 5.000 νέα δέντρα κάθε χρόνο, δηλαδή τουλάχιστον 25.000 δέντρα έως το 2028. Για εμάς το πράσινο δεν είναι εργολαβία. Είναι ζωή.

Πως βαθμολογείτε την τετραετία του απερχόμενου δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη;

Ο κ. Μπακογιάννης υπερασπίζεται ένα παρωχημένο μοντέλο με “έργα” αποσπασματικά και επιφανειακά,  αποσυνδεμένα από τα θεμέλια της πόλης, τις γειτονιές . Τα προβλήματα όμως είναι διαφορετικά. Οι λύσεις πρέπει να στηρίζονται στη βιωσιμότητα και την αναβάθμιση των γειτονιών της πόλης, καθώς και στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ζητημάτων, της ανισότητας και των αποκλεισμών.

Αν εκλεγείτε, τι θα κάνετε με τον «μεγάλο περίπατο»;

Θα φροντίσω ώστε να μην ξαναζήσουμε το βατερλώ των “μεγάλων περιπάτων”.

Μετά από 4 χρόνια απίστευτης ταλαιπωρίας και μεγάλο οικονομικό κόστος η Πανεπιστημίου απέκτησε απλώς μεγαλύτερη πεζοδρόμηση.

Η Αθήνα δεν χρειάζεται αποτυχημένα έργα βιτρίνας αλλά έργα ουσίας.

Ποια είναι η στάση σας προς τους άλλους υποψηφίους του προοδευτικού χώρου π.χ. ο Κώστας Ζαχαριάδης. Θα βλέπατε μια πολιτική σύμπραξη στο β΄ γύρο όποιος από τους δύο σας περάσει;

Σύμφωνα με μετρήσεις, που έχουμε στα χέρια μας, εμείς είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να νικήσουμε τον κ. Μπακογιάννη στον 2ο γύρο.

Εμείς είμαστε η μοναδική προοπτική. Η πόλη δεν αντέχει άλλα αποτυχημένα πειράματα. Με το δικό μας σχέδιο μπορεί να οχυρωθεί απέναντι στις μεγάλες περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις. Ξέρουμε, μπορούμε και θα τα καταφέρουμε.

Για υποψηφιότητα Κασιδιάρη, αναφερθήκατε στο χρέος των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου να αναλάβουν πρωτοβουλίες να σταματήσουν τους νεοναζί. Όμως, ο νεοναζισμός ανακόπτεται με νομικές ενέργειες;

Ο αυτονόητος αποκλεισμός του καταδικασμένου εγκληματία Ηλία Κασιδιάρη από τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν κατέστη δυνατός, με ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και του κ. Μπακογιάννη, που νομίζει ότι αυτή η εξέλιξη τον ευνοεί.

Εμείς κάθε μέρα δίνουμε τη μάχη κατά της μισαλλοδοξίας, του φασισμού και του ναζισμού. Κάθε μέρα, σε κάθε γειτονιά της Αθήνας, «σπάμε» το αίσθημα της ανασφάλειας, του φόβου και της απομόνωσης.

Οι αξίες της Δημοκρατίας θα νικήσουν.

Αφήστε ένα σχόλιο

ΑΘΗΝΑ ΤΩΡΑ All Rights Reserved.