Υπόγεια ρεύματα της Αθήνας. Άρθρο στο K-Report

Αυτό το καλοκαίρι, μετά από παρότρυνση ενός καλού φίλου, παρακολούθησα την όπερα «Το μυστικό των ποταμών της Αττικής». Αφορούσε τους τρεις φυλακισμένους-μπαζωμένους ποταμούς (Ιλισός, Ηριδανός, Κηφισός), την προσπάθεια τους για ανάδυση και την τελική τους απελευθέρωση.

Σκέφτηκα πολύ αυτή την παράσταση που είδα, για τις πραγματικότητες και τους συμβολισμούς της. Και ενώ το γεγονός συνέβη πριν αποφασιστεί η συμμετοχή μου στις δημοτικές εκλογές, εντούτοις αποτέλεσε μια συμβολική αφετηρία στο μακρύ δρόμο της συμμετοχής για την αποκατάσταση της φύσης, της ιστορίας, του πολιτισμού, της ίδιας της ζωής που ασφυκτιά, τσιμεντωμένη στην πόλη μας. Αφετηρία που με οδήγησε, μαζί με ανθρώπους με κοινές εμπειρίες συνειδητότητας και δράσης, στη δημιουργία της Δημοτικής Κίνησης «Αθήνα Τώρα». Όπως στην παράσταση, επιδίωξη είναι να ξανακερδίσει η πόλη την κρυμμένη της δύναμη.

Το όραμά μας είναι μία πράσινη, ασφαλής και δημιουργική Αθήνα. Για εμάς, το μεγάλο έργο είναι να αλλάξουν οι συνθήκες ζωής στην πρωτεύουσα. Τα 25.000 νέα δέντρα, η μείωση της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες σε αρκετές γειτονιές της πόλης (έως 5oC), η βελτίωση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε κατά 25% μέσα στην πενταετία, η σημαντική μείωση της ηχορύπανσης, και η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας μέσα από τον διαμοιρασμό καθαρής ενέργειας σε 50 χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά, είναι οι εμβληματικές αλλαγές του κοστολογημένου προγράμματος που προτείνουμε στις Αθηναίες και τους Αθηναίους.

Ενισχύουμε τη Δημοτική Αστυνομία, τη συνεργασία της με την ΕΛ.ΑΣ, αυξάνουμε τον φωτισμό στις περιοχές με αυξημένα ποσοστά εγκληματικότητας, προωθούμε «ζωντανές» πλατείες και γειτονιές, καθώς και τα «ανοιχτά σχολεία», με πολιτισμικές και αθλητικές δραστηριότητες, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ασφάλειας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Και όπως συμβαίνει στην παράσταση, οι κρυμμένοι ποταμοί (τα «υπόγεια ρεύματα»), πάντα θα βρίσκουν τον τρόπο να απελευθερώσουν τις πόλεις. Όχι ίσως με τους παλαιούς τρόπους, αλλά επανα-ανακαλύπτοντας το παρελθόν, μέσα από τις ανάγκες – προκλήσεις του σήμερα. Η πόλη διεκδικεί το δικαίωμά της να αλλάξει, βελτιώνοντας τη ζωή όλων.

Τώρα είναι ο χρόνος της «επανεφεύρεσης» της πόλης. Ο χρόνος του τώρα. «Αθήνα Τώρα».

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο

ΑΘΗΝΑ ΤΩΡΑ All Rights Reserved.